Smalspåret får 500 000 kronor till ny utrustning

Förvaltnings AB Smålandsbanan får 500 000 kronor av riksantikvarieämbetet. Pengarna ska användas till en maskin som både kommer att spara på de ideella krafterna och ge resenärerna en mindre skumpig resa.

Om smalspåret får ihop pengar till spårriktaren kommer underhållsarbetet av spåret att bli mindre arbetskrävande.

Om smalspåret får ihop pengar till spårriktaren kommer underhållsarbetet av spåret att bli mindre arbetskrävande.

Foto: Jimmy Larsson

Västervik2022-06-02 14:19

När riksantikvarieämbetet delade ut 17 miljoner kronor till 114 kulturmiljöprojekt runt om i Sverige så var smalspåret mellan Västervik och Hultsfred en av vinnarna. Bidraget till ett köp av en spårriktare på 500 000 kronor är ett av två projekt som får mest i hela landet.

Vad innebär en spårriktare för föreningen?

– Det är en maskin som justerar spåret i höjd- och breddled, berättar Daniel Niklasson, som är engagerad i smalspåret.

Hittills har arbetet gjorts för hand och med enklare utrustning.

– I dag behöver vi vara sju, åtta personer i ett arbetslag när gör underhållsarbete på spåret. Maskinen kan opereras med en eller två personer. Vi slipper att göra lyft med spett.

Maskinen innebär att föreningen kan öka takten i underhållsarbetet på smalspåret. Högre status spåret kommer att märkas för resenärerna i form av jämnare gång, och en mindre skumpig resa betyder mindre slitage på fordonen.

Men smakar det så kostar det. 500 000 räcker långt ifrån hela vägen för att köpa en spårriktare. Priset ligger på runt 4 miljoner kronor. Det finns beviljade bidrag från ytterligare håll.

– Man kan säga att vi är lite mer än halvvägs, säger Daniel Niklasson.

Av de 114 projekten som fick bidrag från riksantikvarieämbetet så finns det ytterligare ett med Tjustanknytning. Stockholmsbaserade föreningen Motor Yacht Society beviljades 50 000 kronor till ett båtvårdsläger på Tore Holms varv i Gamleby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!