En smygtitt i Västerviks nygamla varmbadhus

I två år har ombyggnaden av det gamla varmbadhuset pågått. Nu börjar det bli klart. Vi har tittat in.

Varmbadhuset har varit en tydlig profil i Västerviks stadsbild i 110 år. Nu har innanmätet förändrats totalt. Calle Hydbom Ulvaeus visar upp det som blivit Slottsholmens Warmbadhus.

Varmbadhuset har varit en tydlig profil i Västerviks stadsbild i 110 år. Nu har innanmätet förändrats totalt. Calle Hydbom Ulvaeus visar upp det som blivit Slottsholmens Warmbadhus.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2021-01-04 07:41
undefined
Varmbadhuset på Strömsholmen stod klart 1910.

Med sitt höga torn är byggnaden en tydlig profil i stadsbilden runt Gamlebyviken. 

Redan när det började talas om att Björn Ulvaeus skulle bygga nytt på Slottsholmen, fanns idén att varmbadhuset skulle bli en del i konceptet. Nu börjar Slottsholmens Warmbadhus bli färdigt för att slå upp portarna för allmänheten. Det har hänt mycket på insidan.

Calle Hydbom Ulvaeus från Slottsholmen bjuder på en rundtur i byggnaden så som det är tänkt att gästerna ska uppleva den. Incheckning i receptionen en halv trappa upp. Sedan går vi ner i källaren.

– Den här trappan behöll vi. Annars är det mesta nytt, säger Calle Hydbom Ulvaeus, när vi går mellan våningarna i det gamla badhuset.

Varmbadhuset på Strömsholmen stod klart 1910, och användes som badhus fram till 1975 då den nya simhallen stod klar. På senare år har huset stått tomt.  

Enligt boken "Västervik i mitt Hjerta" av Hasse Hjertqvist fanns här "andraklassbad" när varmbadhuset stod klart 1909. De gamla badkaren är sedan länge borta. Nu möts vi i stället av omklädningsrum och duschar. Ytskikten går i varma toner som ska ge ett ombonat intryck.

undefined
Bassängen och panoramafönster med utsikt över Gamlebyviken.

Vi fortsätter rundvandringen och kommer till vad som är hjärtat i byggnaden: bassängen.

Under åren som byggnaden tjänade som turistbyrå var den dold under betong och en golvmatta, men nu har den lyfts fram och moderniserats. Vi går upp på andra våningen och kommer ut på en läktare med utsikt över bassängen. 

Platsen innebar en av de stora utmaningarna i projektet.

– Vi behövde få större takhöjd, men fick inte höja taket. Då fick vi sänka golvet istället. Det är sådant man inte ser som besökare.

undefined
Ser golvplattorna ut att ha lite patina? Det beror på att de hör till de delar som inte byttes ut vid renoveringen. Annars är det mesta nytt.

Att bygga om den över 100 år gamla byggnaden har inte alltid varit lätt.

– 1910 tänkte man inte så mycket på handikappanpassning. Utrymningsvägar har varit en annan fråga. Vi har inte fått ta upp ny dörrar i fasaden, säger Calle Hydbom Ulvaeus.

Man kan säga att när man tagit fram konceptet för bygganden så har man arbetat efter två spår. Å ena sidan har man tillsammans med länsmuseet försökt bevara byggnadens ursprungliga karaktär. Å andra sidan har badupplevelsen uppdaterats med olika bad från kontinenten. 

En tydlig prioritering är att det fortfarande ska vara ett "varmbadhus". Calle Hydbom Ulvaeus värjer sig mot ordet spa. Det kan föra tankarna till det som bara är strikt hälsosamt.

– När vi arbetade fram konceptet för Slottsholmens Warmbadhus tänkte vi oss det här som en plats där man kan må gott.

undefined
Baden har fått latinska namn. Sudatorium är ångbastun. Rumstemperatur på 45-48 grader och 100 procents luftfuktighet.

Vi passerar en rad basturum med latinska namn.

– Här har vi ångbastun. Här behöver man inga ytterkläder, säger Calle, när vi går in genom en glasdörr märkt sudatorium.

Med 100 procents luftfuktighet är det som att gå in i en vägg. Jag får skjuta upp glasögonen i pannan.

undefined
Calle Hydbom Ulvaeus hoppas att varmbadhuset ska bidra till att förlänga besökssäsongen i Västervik.

Calle Hydbom Ulvaeus har redan gjort en provtur genom alla bad för att testa så att tekniken fungerar. Det tog en och en halv timme.

– Är du gäst vill du nog ta det lugnare. Då talar vi om tre till fem timmar.

När kan anläggningen öppna? Nu återstår bara i stort sett inventarier som ska in. Rent teoretiskt skulle man kunna öppna inom några veckor, men...

– Det beror på pandemiläget. Badhus är särskilt utpekade i restriktionerna, säger Calle Hydbom Ulvaeus.

När badhuset väl kan öppna tror han att det kommer att bli ett värdefullt tillskott för hotellet på Slottsholmen.

– Vi vill vara med och skapa anledningar till att besöka Västervik även under vinterhalvåret. Det här kan vara en.

Varmbadhuset

Varmbadhuset i Västervik invigdes 1910. Enligt boken "Västervik i mitt Hjerta" fanns det en badinrättning på Strömsholmen även innan dess. En attraktion då var bad i gyttja från Ronneby.

Under många år var byggnaden turistbyrå. Inför sommaren 2011 tvingades turistbyrån flytta till rådhuset på grund av fuktproblem. Sedan dess har turistbyrån stått tom. Bara något år efteråt nämndes att byggnaden skulle kunna bli ett komplement till det blivande hotell Slottsholmen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!