Här ska odlas svamp

Först skrattade han åt idén, som kom från svärmor. Men nu får Christer Abrahamsson 303 000 kronor från länsstyrelsen. För att odla svamp.

Champinjonerna ploppar upp på Västerlösa Hultet.

Champinjonerna ploppar upp på Västerlösa Hultet.

Foto: Daniel Bennelid

VÄSTERLÖSA2013-10-24 06:41

– Det är jätteroligt att man uppmärksammar närodlat. Vi har investerat ganska mycket själva så vi blev väldigt glada för bidraget, säger Abrahamsson till Corren.

Det handlar om champinjoner. Christer och Jeanette Abrahamsson har en hästgård på Västerlösa Hultet, och genom företaget Västerlösa champinjoner och fisk AB satsar de nu på odling. De har byggt upp en anläggning och odlar nu på prov.

Temperatur

– Det är mycket som ska stämma, både när det gäller temperatur och fuktighet. Vi beräknar att anläggningen ska klara cirka 65 ton svamp per år. Det blir många champinjoner, säger Christer Abrahamsson.

Hur kom ni på idén att odla svamp?

– Det var svärmor som hade sett ett reportage på tv och föreslog att vi skulle börja med det. Vi skrattade väl mest åt det först. Men så började vi kolla upp det hela och formade en företagsidé. Vi tror starkt på det här.

Undersökt

De har undersökt marknaden och de har även gjort studiebesök och fått en hel del tips av en annan svampodlare i närheten. En stor del av champinjonerna i butiker odlas utomlands med långa transporter som följd.

– Vi tror att butikerna är intresserade av det här. Svamp är färskvara och väldigt ömtålig, långa transporter är inte bra för kvaliteten. Och inte heller för miljön.

Länsstyrelsens beslut om företagsstöd baserar sig på en investering på drygt en miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!