Här mäts varje millimeter regn

När det inte regnar i Västerlösa, regnar det inte heller i övriga Linköping -- åtminstone inte enligt statistiken. För sedan den 1 maj i år är det nämligen därifrån som Linköpings nederbörd rapporteras.

Nils-Gunnar Henriksson i Västerlösa rapporterar bland annat hur mycket regn det har fallit i Linköping. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Nils-Gunnar Henriksson i Västerlösa rapporterar bland annat hur mycket regn det har fallit i Linköping. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

VÄSTERLÖSA2002-07-25 06:16

Västerlösa väderstation ligger i Linkelösa intill grusvägen som löper förbi det knuttimrade huset där Nils-Gunnar Henriksson bor med makan Inger. Förr var han lantbrukare, numera kan han titulera sig väderobservatör.

När en av döttrarna först såg tjänsten som väderobservatör utlysas i tidningen, trodde hon inte att någon skulle vara "tokig" nog att vilja hålla på med sådant.

Ej riktigt representativt

Men Nils-Gunnar tycker det är en rolig sysselsättning. Han har alltid varit intresserad av vädret och det är nog en förutsättning, för ersättningen är blygsamma 9 000 kronor om året.

-- Inklusive semesterersättning och det har jag aldrig fått förut, säger Nils-Gunnar.

Det var flera sökanden, men valet föll på Nils-Gunnar Henriksson eftersom hans fastighet hade det gynnsammaste läget: skyddat men ändå mitt på slätten.

Men det verkar nog som om Västerlösa inte är riktigt representativt för Linköpings kommun, åtminstone vad gäller nederbörd. Det regnar mindre här än inne i stan någon mil bort.

-- Vi har inte så mycket åskskurar. Det är något med Svart-ån som gör att de går vid sidan av, säger Inger Henriksson.

Lite av en nödlösning

Väderstationen i Västerlösa är lite av en nödlösning, medger SMHI.

-- Vi är medvetna om att den inte är riktigt representativ för Linköping. Men man får placera väderstationerna där det finns människor som kan läsa av och det är inte så många som är villiga att göra det för den ringa ersättning vi kan erbjuda, säger Kjell Nygren, ansvarig för driften av stationerna.

Idealet hade varit att lägga väderstationen så nära Malmen i Malmslätt som möjligt. Där gjordes mätningarna tidigare. Sedan årsskiftet är dock samarbetet med flygflottiljerna under avveckling eftersom de värnpliktiga väderbiträdena dragits in.

Hamnar de nya väderstationerna alltför långt bort från de ursprungliga blir det svårt att jämföra data från tidigare år och statistiken drabbas.

Måste knappa fort

Två gånger om dagen, klockan åtta på morgonen och klockan åtta på kvällen, går Nils-Gunnar Henriksson ut och läser av nederbördsmätare och termometrar. Sedan rapporterar han in avläsningarna direkt till SMHI i Norrköping.

-- Jag ringer upp en telefonsvarare och det måste gå rätt så fort. Knappar man för länge fungerar det inte, säger han.

Nederbördsmängder och temperaturer införs noggrant i en bok och varje månad skickar Nils-Gunnar in en sammanställning. Men då får Inger renskriva siffrorna.

Alla värden bearbetas sedan i SMHI:s datorer innan de slutligen kommer ut i grafisk form och bland annat hamnar på Correns vädersida.

Regnet som försvann

Men någonstans på vägen går det uppenbarligen fel ibland. Hur kan det annars komma sig att diagrammet med nederbörd visar att det inte regnat något alls, medan Linköpingsborna får stövlarna fulla med vatten?

Birgitta von Kronhelm, chef för SMHI:s kundproduktion och ansvarig för vädergrafiken, tycker också det verkar märkligt att nederbördsdiagrammet visar noll millimeter på lördagsdygnet trots att helgens regn föll rikligt. Det gjorde det också i Västerlösa. I Nils-Gunnars bok står det noterat 17,1 millimeter under samma period.

-- Det kan vara datafel eller den mänskliga faktorn. Riktigt vad som har hänt vet vi inte, men vi ska ta fram en lista och se vart de 17 millimetrarna regn har tagit vägen, säger Birgitta von Kronhelm.

De flesta Linköpingsbor vet det nog redan. Alla millimetrar, och mer därtill, har fallit över oss den gångna veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om