Det mest typiska med fjordhästar är att de allroundhästar, lämpliga för alla åldrar.
- Det är en perfekt familjehäst, yngre rider dem och de äldre kör vagn med dem, säger Göran Axelsson, pensionär som tidigare fött upp fjordhästar.
Under fredagens premiering fungerar han som platsansvarig.
Premiering innebär att hästarna bedöms för sitt utseende (rastyp), sina rörelser i skritt och trav samt temperament.
Den som bedömer hästarna är en enväldig premieringsförrättare utbildad av Svenska Hästavelsförbundet. Denna dag heter förrättaren Ronny Jonsson och han bedömer på premieringar i Östergötland, Dalarna, Hälsingland, Värmland och Örebro.
- Östergötland utmärker sig för sin höga och jämna kvalitet när det gäller fjordhästar. Förklaringen till detta är att man haft en lyckad avel i regionen, säger Ronny Jonsson som av dialekten att döma kommer från Västergötland.
- Lite udda med Östergötland är länets Matildafamilj. Stoet Matilda, född 1975, fick många högklassiga föl och hennes egenskaper har förts vidare i flera generationer, tillägger Åke Öberg som fungerar som speaker och via högtalare offentliggör bedömningarna.
Åke Öbergs trevliga stämma skrämmer dock vettet ut förstaåringen Matilda som är på premiering för första gången. Hästen saknar sin mamma som betar hemma i hagen i Åtvidaberg. När Matilda passerar högtalaren och hör speakern blir det för mycket och hon sliter sig loss.
Matildas ägare Åsa Johansson försöker förgäves hålla henne i schack. Resten av premieringen är Matilda klart skeptisk till högtalaren och orsakar mycket jobb för sina skötare.
- Det slutade med ett magplask, summerar Åsa Johansson insatsen men tillägger att Matilda är en snäll häst hemma i Sunnebo och att hästens brist på rutin förklarar reaktionerna.
Premieringen är i stora delar uppvisning och en mötesplats för den publik som letar sig ut till sammandragningarna. Här kan man få tips och råd.
Men det finns också en mer krass sida av saken. Hästar med höga poäng får diplom och betyg som utgör hårdvaluta för hur hästen ska användas. En hingst som får låga poäng blir valack (kastreras) och en med höga poäng är given för avel och kan inbringa pengar för ägaren. Hästar som får godkänt bruksprov kan användas till ridning eller vagnskörning.
Bedömningarna är dock inte tvingande lag utan en ägare gör naturligtvis vad han eller hon vill med sin häst.
Den norska fjordhästen kom till Sverige ganska sent och i år firar man 50-årsjubileum när det gäller organiserad avel i Sverige. Nästa helg är det stor fjordsammankomst i Dalsland vid Nuntorps lantbruksgymnasium.
En inkörd och inriden fyraåring får man betala mellan 20 000--25 000 kronor för. Ett stoföl får man betala 9 000 kronor för medan ett hingstföl är ett par tusenlappar billigare.
Varför det?
- Ja säg det, det bara är så. Som ridhäst kvittar det lika om det är ett sto eller hingst. Men kanske är förklaringen att ett sto kan få föl medan det är väldigt få hingstar som kan användas till avel, säger Göran Axelsson.
Omkring 130 fjordentusiaster i länet är organiserade i Östergötlands Fjordhästförening.
I fredagens premiering utsågs tre diplomston vilket innebär att de fick så höga poäng att de anses klart lämpliga för avel. Hästarna kommer att delta i riksutställningen för treåriga fjordston i Vetlanda den 21 september.
n Desolett Kry: 43 poäng, från Tranås med ägaren Helena Torkelsson.
n Fejde: 42 poäng, från Vreta Kloster med Anne-Lee Andersson som ägare.
n Chillie: 40 poäng, från Nykil med Per-Inge Andersson som ägare.