Rikard gillar retro

Kan en inrökt kåk omgiven av ett skrotupplag bli till ett trevligt boende? Jajamensan. Om man bara har Rikard Nilssons energi så.

Rickard Nilsson i Vårdsberg , husesyn

Rickard Nilsson i Vårdsberg , husesyn

Foto: Mikael svemn

Vårdsberg2013-10-10 07:00

För en miljon blev det lilla huset vid vägs ände Rikards för ett drygt år sedan. Då hade Rikard redan haft ett hus i Åtvidaberg. Det var 300 kvadratmeter stort, i behov av renovering och Rikard kände att han nog tagit sig vatten över huvudet. Det nya på 65 kvadratmeter är mer behändigt.

Många som åkt 35:an har säkert undrat över skrotupplaget som samlades kring Häjan i Vårdsberg i många decennier. Bilar, bussar och allehanda prylar fyllde tomten. Rikard ägnade ett halvår åt att rensa runt huset.

Därefter tog han sig an huset och rev bort så mycket som gick från den 100-åriga kåkens innerväggar. Med spärrvitt och nya gipsskivor ovanpå lyckades han kapsla in röklukten som nu är puts väck.

Sedan gav han sig på upptäcktsfärd på Blocket.se, butiken Nostalgia i Melby och Byggfabriken.se.

Rikard gillar retro, 50-, 60- och 70-tal, men vill inte att hemmet ska vara ett opraktiskt museum.

– Grejerna måste vara funktionella. Därför har jag höjt köksinredningen med en sockel så att det blir vettigt arbetshöjd. Jag har också monterat enhandsblandare i kök och badrum. Tvåhandskranar kanske är snyggt, men blir för krångligt i längden.

Det är en mycket mekarkunnig Uppfinnar-Jocke vi är hos. Rikard var bilmek i nära tio år innan han började på bilprovningen Opus. Och precis som han hittar lösningar när han renoverar gamla bilar (den stora hobbyn) så modifierar han inredningen så att den ska passa sina syften. Och allt byggande och renoverande har han lärt sig själv, med god hjälp från brorsan som är elektriker. För att förstärka retrokänslan är alla belysningsknappar av porslin med vred och ledningarna är utanpåliggande.

Ett exempel på Rikards uppfinningsrikedom är plåtlådorna han hittade i garaget. De målades orange och så monterade han dit små orange Ikealampor och vips hade vi här ett par riktigt udda sängbord.

Funktionellt ska det vara ja. Hela köksinredningen är tillverkad 1948 och hämtades från en lägenhet i Norrköping. Men spis och kyl är toppmoderna från Gorenje som han köpt hos nätbutiken tretti.se.

I vardagsrummet samsas nu modern teknik med rokokobyråar, gamla sekretärer och en välanvänd Chesterfieldsoffa.

– Sekretären är ju helt suverän! Jag gav 1 500 för den. Datorbord och smart förvaring i ett. Jag har inte sett något motsvarande i modern tappning.

Badrummet är verkligen something else. En minst sagt uppseendeväckande tapet från Wohnzimmer och porslin i orange.

– Porslinet kommer från en hotellvind i Danmark. Äkta 70-tal och oanvänt. När jag hade lagt mattan, tapetserat och ställt dit toan kände jag bara wow!

Rikard gillar inte husets vita plåtpanel. Helst skulle han vilja slå på trä som får gråna och smälta in i naturen och se så där ”gammalt” ut.

– Det vore ju läckert att någon gång bygga sitt eget hus. Det ska vara en svart låda i sådana fall. Med fönster högt upp och en fasad som är helt glasad. Om det blir verklighet har vi kommit överens om att jag bestämmer utsidan och min sambo, Emilie Persson, insidan. Så då kanske hela retroidén faller . . .

Tills vidare mår de gott i det hus som finns.

Litet men naggande gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!