Målet med Moderaternas 26-sidiga nya livsmedelsstrategi, som Corren fick tillgång till på fredagen, är att göra både produktionen och exporten enklare för svenska livsmedelsproducenter. Detta utan att utöka det ekonomiska stödet till bönderna.
I strategin finns detaljerade förslag som att jägare ska kunna sälja viltkött direkt till konsument, att småskaliga fiskare ska kunna använda flera redskapstyper och att det ska tas fram en handbok för uppförande av slakterilokaler. Men också bredare frågor som tydliga rutiner för minskat matsvinn, tydligare mandat för Livsmedelsverket att arbeta för ökad export och strategier för att få kommuner och landsting att upphandla bra, svensk mat i stället för billig utländsk.
Priset styr för de flesta konsumenter. Moderaternas huvudmål är att förenkla livet för landets livsmedelsproducenter för att öka konkurrenskraften gentemot mer storskaliga utländska konkurrenter.
– Vi ska inte sätta fler kvarnstenar runt bondens hals. Kunderna kommer ihåg skandaler som antibiotika i danskt fläsk bara i några veckor, sen är det prislappen som styr igen, säger Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson Ulf Berg.
Men bör svenska bönder också börja slarva med EU:s lagstiftning?
– Nej, men en del bönder är livrädda om ett ungdjur är halt och destruerar det i stället för att köra till slakt i rädsla för att bli anmäld. Det är inte en bra utveckling. Och vi är föredömen i Sverige när det gäller djurhälsa. Det borde vi utnyttja ännu bättre för att öka exporten.
Ni är lite luddiga kring offentlig upphandling. Hur ska kommuner och landsting kunna sätta kvalitet, miljö och djurskydd framför pris?
– Folk tror att lagstiftningen sätter stopp, men så är det inte. Det är enbart okunnighet bland upphandlarna, så vi måste utbilda dem. Man kan inte ha stenhårda krav hos miljö- och hälsoskyddskontoret och så jobbar upphandlarna tvärtom i andra änden av korridoren. Och det är inte speciellt mycket dyrare.
Ni är ändå moderater, så allt bör väl styras av efterfrågan. Är det inte en svår balansgång?
– Jag är säker på att det fungerar. Vi ska bara ge förutsättningarna så fixar branschen det själv.