46-årige Hans Wincent bor på den ensligt belägna gården Övre Torp tillsammans med sambon Ann-Sophie ­Rocén samt hästar, får och höns.

– Jag försörjer mig som hovslagare på heltid och har egentligen mer uppdrag än jag hinner med, säger Hans Wincent, som far runt och skor hästar på gårdar i trakterna kring Åtvidaberg och Valdemarsvik.

– I somras fick jag jobba 200 procent, då jag under ett par månader medverkade i inspelningen av Farmen samtidigt som jag var ­tvungen att klara av mina uppdrag som hovslagare. Jag var bara helt ledig en dag i somras, men det var mödan värd. Det var hur roligt som helst att vara med i tv-produktionen.

Artikelbild

| Hästbonde och tv-kändis. Hans Wincent trivs hemma på gården med nioåriga Norrpann och hennes föl Majsann, åtta månader. Men han trivdes minst lika bra framför kamerorna under inspelningen av dokusåpan Farmen.

Inspelningen på en gård i trakten av småländska Skillingaryd resulterade i 51 ­avsnitt av dokusåpan som nu visas i TV4. Hästbonden Hans Wincent ersatte populära ”Gutta” Andersson som var sjukskriven.

Hur kommer det sig att du hamnade i Farmen?

– Min dotter Louice såg på ­Facebook att de sökte en dräng med god kunskap om livet på landet, någon som klarar av att slakta med mera. Jag tänkte att det ­stämde på mig och skrev ett brev till produktionsbolaget som jag inledde med: ”Hej, jag såg att ni letade efter mig!” Efter ­intervjuer och audition fick jag jobbet.

Hans Wincent beskriver sig själv som en ganska allround och allmänbildad människa. Oftast positiv och glad och försedd med gott tålamod, vilket krävs som hovslagare.

Artikelbild

| Avspänd. ”Jag var väldigt lugn och avslappnad under inspelningen av Farmen. Jag kände att jag kunde vara helt naturlig framför kameran”, säger Hans Wincent.

Vilken är din roll på Farmen?

– Det är jag som är mentorn på gården, den enda riktiga bonden. Jag är dels mentor för deltagarna, men lika mycket för filmteamet. När det rört sig om exempelvis slakt är det mig som de frågat hur det går till.

Artikelbild

| Manikyr för hästar. Hans Wincent raspar hovarna på Norrpann, en Nordsvensk brukshäst som han bland annat använder för körningar vid bröllop.

På Farmen får deltagarna sköta en gård med djur som för 100 år sedan. Hans ­Wincent upplevde tv-prod­uktionen som genuin och äkta.

– Deltagarna lever som man ser dem i tv-rutan. De får utföra uppdrag, som att bygga ett hönshus för att sedan få höns och ägg. De lagar sin egen mat och får ­exempelvis hel spannmål som de får mala och baka bröd eller koka gröt av. Ingen av deltagarna hade med sig någon praktisk erfarenhet av lantliv, men de lär sig av sina misstag ...

Artikelbild

| Hade fullt upp. Hans Wincent hade dubbla jobb under inspelningen. Till vardags åker han runt på gårdar och skor framför allt ridhästar.

Hans Wincent har inte haft något emot att kamerateam följt honom vart han än gått under inspelningen, och att han nu får räkna med att bli igenkänd av svenska folket.

– Producenten skickade mig ett sms häromdagen och skrev att 800 000 tittare var bänkade framför teven och såg mig greja med ett staket. Det är bara roligt med uppmärksamheten.