Skeppsgården, knappa tre mil från Valdemarsvik, ligger naturskönt vid Edsviken med bro över till Åsvik och Åsvikelandets populära vandringsleder i havsmiljö.
– Många som är här tycker om att cykla omkring också, säger Sylvie.
Det är två år sedan de köpte Skeppsgårdens skola som byggdes 1952, lades ner av kommunen 2007 och därefter varit privatägd.
Mycket upprustning har gjorts och nu finns här fem rum samt en lägenhet med trestjärnig hotellstandard. Planer finns för ytterligare tre rum till nästa år.
Trots att de öppnade mitt i en pandemi – eller kanske just därför – fick Skeppsgårdens B&B en rivstart med full beläggning från början. Många hade så kallad hemester den tiden, men nu har konkurrensen hårdnat när många har börjat åka utanför landets gränser igen. I gengäld kommer flera utländska besökare hit, främst tyskar, konstaterar de. Så fortfarande känner de sig nöjda med besöksfrekvensen.
Redan från början fanns tankarna på att återanvända skolmatsalen och dess kök till restaurang. Men det var många bitar som skulle falla på plats innan målet kunde uppnås, som serveringstillstånd och att hitta en bra kock. Nu finns Bedros Seropian på plats här bland grytor och kastruller och verkar trivas.
– Det fungerar bra här i skolköket, säger han och är nöjd med att börja dagen med en promenad nere vid havet.
Men restaurangen är förstås inte bara till för övernattande gäster.
– Alla är välkomna hit. Här ska man kunna träffas, äta, ta ett glas vin. Men det är bra om de bokar bord, vi har också en sida på Facebook, säger Mats.
De är glada för att nu kunna erbjuda den här servicen. Tidigare har de fått hänvisa till Valdemarsvik eller Gamleby för dem som velat ha ett mål mat eller en öl.
Men från ingenting finns nu två alternativ att äta i Skeppsgården eftersom en pizzeria också nyligen öppnat.
– Allt som kan göra att service finns för de kringboende är positivt och pizzerian är inte en konkurrent utan ett komplement till Skeppsgården som helhet. Jätteroligt för alla att det finns ett utbud, säger Mats.
Hur satsningen på restaurangen slår besöksmässigt och ekonomiskt vet de inte förrän i slutet av sommaren eftersom det är nytt.
– Självklart är det en ekonomisk risk. Men detta är ett helhjärtat försök och i mitten av augusti vet vi om vi gjort rätt. Byggnaderna finns och det vore dumt att inte utnyttja dem samtidigt som det bor tusentals sommargäster i närområdet.
Premiärkvällen den 27 juni bådade gott, fullt hus och stort stöd av grannar och ortsbor. Framöver planeras också en del musikkvällar.
– Det är viktigt för oss att peppas av andra boende här i Skeppsgården, betonar både Sylvie och Mats.
Vad är det då som lockar människor hit?
– Skeppsgården är en rofylld idyll, något som stadsmänniskor saknar, säger Sylvie.
De ser satsningen här som en långsiktig plan för att ha något att göra efter pensioneringen. När de av en slump såg att skolan var till salu nappade de direkt och såg utvecklingsmöjligheter.
– För närvarande är det en spargris, där lön och intäkter går till att utveckla Skeppsgården B&B till något som är självbärande, framhåller de också.
Men ännu är det ett tag till pensionsdags så båda jobbar fortfarande, Mats som lärare på Nyströmska skolan i Söderköping och Sylvie som administratör på Luftfartsverket.