SkeppsgÄrden, knappa tre mil frÄn Valdemarsvik, ligger naturskönt vid Edsviken med bro över till à svik och à svikelandets populÀra vandringsleder i havsmiljö.
â MĂ„nga som Ă€r hĂ€r tycker om att cykla omkring ocksĂ„, sĂ€ger Sylvie.
Det Àr tvÄ Är sedan de köpte SkeppsgÄrdens skola som byggdes 1952, lades ner av kommunen 2007 och dÀrefter varit privatÀgd.
Mycket upprustning har gjorts och nu finns hÀr fem rum samt en lÀgenhet med trestjÀrnig hotellstandard. Planer finns för ytterligare tre rum till nÀsta Är.
Trots att de öppnade mitt i en pandemi â eller kanske just dĂ€rför â fick SkeppsgĂ„rdens B&B en rivstart med full belĂ€ggning frĂ„n början. MĂ„nga hade sĂ„ kallad hemester den tiden, men nu har konkurrensen hĂ„rdnat nĂ€r mĂ„nga har börjat Ă„ka utanför landets grĂ€nser igen. I gengĂ€ld kommer flera utlĂ€ndska besökare hit, frĂ€mst tyskar, konstaterar de. SĂ„ fortfarande kĂ€nner de sig nöjda med besöksfrekvensen.
Redan frÄn början fanns tankarna pÄ att ÄteranvÀnda skolmatsalen och dess kök till restaurang. Men det var mÄnga bitar som skulle falla pÄ plats innan mÄlet kunde uppnÄs, som serveringstillstÄnd och att hitta en bra kock. Nu finns Bedros Seropian pÄ plats hÀr bland grytor och kastruller och verkar trivas.
â Det fungerar bra hĂ€r i skolköket, sĂ€ger han och Ă€r nöjd med att börja dagen med en promenad nere vid havet.
Men restaurangen Àr förstÄs inte bara till för övernattande gÀster.
â Alla Ă€r vĂ€lkomna hit. HĂ€r ska man kunna trĂ€ffas, Ă€ta, ta ett glas vin. Men det Ă€r bra om de bokar bord, vi har ocksĂ„ en sida pĂ„ Facebook, sĂ€ger Mats.
De Àr glada för att nu kunna erbjuda den hÀr servicen. Tidigare har de fÄtt hÀnvisa till Valdemarsvik eller Gamleby för dem som velat ha ett mÄl mat eller en öl.
Men frÄn ingenting finns nu tvÄ alternativ att Àta i SkeppsgÄrden eftersom en pizzeria ocksÄ nyligen öppnat.
â Allt som kan göra att service finns för de kringboende Ă€r positivt och pizzerian Ă€r inte en konkurrent utan ett komplement till SkeppsgĂ„rden som helhet. JĂ€tteroligt för alla att det finns ett utbud, sĂ€ger Mats.
Hur satsningen pÄ restaurangen slÄr besöksmÀssigt och ekonomiskt vet de inte förrÀn i slutet av sommaren eftersom det Àr nytt.
â SjĂ€lvklart Ă€r det en ekonomisk risk. Men detta Ă€r ett helhjĂ€rtat försök och i mitten av augusti vet vi om vi gjort rĂ€tt. Byggnaderna finns och det vore dumt att inte utnyttja dem samtidigt som det bor tusentals sommargĂ€ster i nĂ€romrĂ„det.
PremiÀrkvÀllen den 27 juni bÄdade gott, fullt hus och stort stöd av grannar och ortsbor. Framöver planeras ocksÄ en del musikkvÀllar.
â Det Ă€r viktigt för oss att peppas av andra boende hĂ€r i SkeppsgĂ„rden, betonar bĂ„de Sylvie och Mats.
Vad Àr det dÄ som lockar mÀnniskor hit?
â SkeppsgĂ„rden Ă€r en rofylld idyll, nĂ„got som stadsmĂ€nniskor saknar, sĂ€ger Sylvie.
De ser satsningen hÀr som en lÄngsiktig plan för att ha nÄgot att göra efter pensioneringen. NÀr de av en slump sÄg att skolan var till salu nappade de direkt och sÄg utvecklingsmöjligheter.
â För nĂ€rvarande Ă€r det en spargris, dĂ€r lön och intĂ€kter gĂ„r till att utveckla SkeppsgĂ„rden B&B till nĂ„got som Ă€r sjĂ€lvbĂ€rande, framhĂ„ller de ocksĂ„.
Men Ànnu Àr det ett tag till pensionsdags sÄ bÄda jobbar fortfarande, Mats som lÀrare pÄ Nyströmska skolan i Söderköping och Sylvie som administratör pÄ Luftfartsverket.