Här planeras vindkraftverk höga som skyskrapor

Ett 20-tal vindkraftverk planeras att byggas på land i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. "Jag har ingen personlig åsikt", säger kommunalråd Martin Sjölander (M).

Planerna på vindkraftverk på land i Söderköpings och Valdemarsviks kommun har fått förnyat liv.

Planerna på vindkraftverk på land i Söderköpings och Valdemarsviks kommun har fått förnyat liv.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Valdemarsvik2023-07-06 15:00

Företaget Söderköping Vind AB ville redan för cirka fem år sedan bygga vindkraftverk i kommunerna men då kunde de inte fullfölja planerna. Nu vid årsskiftet räknar de med att de att ännu en gång ansöka om att få bygga ett 20-tal verk med totalhöjd 249 meter. Enligt prospektet skulle vindparken motsvara energi för 21 000 villors årsförbrukning.

Planerna bekräftas av Jacob Falkmark vid Blås Repowering AB. Han var ägare av Söderköping Vind AB och bildade några år senare ett nytt bolag, Vindpark Östergötland.

– Det är ett nytt projekt som vi håller på med. Vi tittar på möjligheterna att göra ett nytt försök. Det är på ungefär samma ställe som gällde sist, säger han.

undefined
Planerna på vindkraftverk på land i Söderköpings och Valdemarsviks kommun har fått förnyat liv.

 Bakgrunden till att man nu vill söka igen – för det nya projektet, kallat Vindpark Östergötland – är att reglerna för artskydd har ändrats.

– Tidigare sa man nej om det fanns en viss fågel där till exempel, men nu tittar man på arten i stort om den är hotad eller inte. Det gör att vi ser en större en chans för projektet.

– Dessutom ser vi att Söderköping och Valdemarsvik har lite produktion i förhållande till vad man använder. Därför tycker vi att det är viktigt att pröva det.

undefined
"De har ansökt om ganska stora verk, totalt 249 meter i höjd. Men vi har inte tagit något politiskt beslut än", säger kommunalråd Martin Sjölander (M) i Söderköping.

För Söderköpings del är det främst fyra platser som är aktuella. I områdena Börrum, Härsebråta, Gränsnäs och i Häljelöt planeras totalt tio vindkraftverk. I början av året fick ansvariga politiker en första information om planerna och under hösten ska de få mer information.

– De har ansökt om ganska stora verk, totalt 249 meter i höjd. Men vi har inte tagit något politiskt beslut än, säger kommunalråd Martin Sjölander (M) i Söderköping.

undefined
Skyskrapan Turning Torso i Västra Hamnen i Malmö mäter 190 meter. De planerade vindkraftverken är tänkta att bli 60 meter högre än.

Under hösten ska frågan om vindkraftverk diskuteras vidare av politikerna. 

Kommer ni att samla in mer information om vilken påverkan det blir?

– Jag tänker att det är gjort då företaget tagit fram sin ansökan. Då har de tagit fram de uppgifterna, säger Martin Sjölander.

Men deras utgångspunkt är att de vill skapa detta. Ni tar inte fram oberoende uppgifter för att grunda era beslut?

– Nej, det gör vi inte, det gör företaget och sedan granskas det ju av länsstyrelsen.

Är det bra eller dåligt att bygga vindkraftverk?

– Vi kommer behöva energi från alla energislag som är fossilfria, så också vindkraft, säger Martin Sjölander.

Vad tycker du om vindkraftverk?

– Nej, jag har ingen personlig åsikt men jag är positiv till alla fossilfria kraftslag, så även vindkraft.

I grannkommunen Norrköping har det funnits ett politiskt motstånd mot vindkraft och kommunen har använt sitt veto i fråga om vindparker.

undefined
"Vi är öppna för att titta på alla energislag", säger kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) i Valdemarsvik.

I de norra delarna av Valdemarsviks kommun planeras sammanlagt elva vindkraftverk i fem områden: Ållebråta, Fifalla, Ödgersbo, Barnebo och i Björksäter.

Kommunstyrelsens ordförande Per Hollertz (M) är försiktigt positiv till planerna.

– Alla energislag kommer att behövas och vi är öppna för att titta på alla energislag.

Om planerna blir mer konkreta, vad är din inställning då?

– Grundinställningen är positiv, sen har vi inte sett konsekvenserna, exakt var det kommer att ligga och så. Vi ska också ta in respons från de som blir berörda av projektet. Det finns dock inte något skarpt ärende avseende det kommunala vetot. Den frågan kommer från länsstyrelsen när en ansökan är inlämnad.

Vid årsskiftet ska en ny ansökan lämnas in till Länsstyrelsen och därefter hamnar ärendet hos kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!