Klockan 05.58 på onsdagsmorgonen kom ett larm om en brand i en ladugård några kilometer nordost om Valdemarsvik.
En loge var helt övertänd och gick inte att rädda. Det fanns även spridningsrisk till skog och annan bebyggelse i närheten.
– Det är en rejäl brand, logen kommer vi inte kunna rädda. Vi försöker få kontroll på det runt omkring. Det är skog, boningshus och någon annan byggnad, sade Daniel Agerhult, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, tidigt under insatsen.
Vid sjutiden på onsdagsmorgonen hade räddningstjänsten fått situationen något mer under kontroll. Byggnaderna i närheten, som tidigare bedömts vara i riskzonen, var nu inte längre i fara.
– De kommer klara sig. Däremot har en bit av marken intill brandplatsen brunnit, sade Daniel Agerhult.
Inga personer skadades vid branden. Det var inledningsvis oklart om några djur drabbades, men polisen kunde senare under morgonen bekräfta att ett antal djur fanns inne i den eldhärjade logen, och att de hade avlidit i lågorna.
– Vi har fått besked om att djuren inte gått att rädda, ett okänt antal får har tyvärr blivit innebrända, sade polisens presstalesperson Thomas Agnevik.
Efter en stunds arbete på brandplatsen, där polisen höll förhör med flera personer, beslutade man att inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.
– Det krävs inte någon stark misstanke om brott eller så för en förundersökning, utan kan vara mer att brandorsaken är oklar. Att man måste utreda så vi inte missar om det är nåt brottsligt. Jag skulle säga att det här är mer eller mindre rutinmässigt när det rör sig om större värden, sade Thomas Agnevik.
Kriminaltekniker kommer påbörja en undersökning på platsen så snart som möjligt.
– Troligen tidigast under torsdagen, det måste ju svalna och sluta ryka först, sade Thomas Agnevik.
Efter ett par timmars släckningsarbete meddelade räddningstjänsten att man bara var kvar med Valdemarsviksstyrkan, för bevakning. Under släckningsarbetet hade man fått ta viss hänsyn till miljön i närområdet.
– Det är ett vattendrag precis i närheten, då vill vi använda så lite släckvatten som möjligt. Själva vattnet i vår tank är rent, men när det gått genom branden och runnit iväg kan det bli föroreningar och partiklar, så vi försöker att tänka på miljön, sade Pedher Helmer, inre befäl vid räddningstjänsten.