– Visst blev det bra? säger Ola Norén, 56 år, och pekar på julbelysningen som han satt upp vid entrén till den byggnad som han numera tillbringar större delen av sin vakna tid i – restaurang- och hotelldelen på Gryts Varv Restaurang Hotell och Konferens.
Sambon Eva Lindh Nison, 57 år, som han driver verksamheten ihop med, nickar och ser väldigt nöjd ut. Men julstämningen är ännu så länge långt borta. När vi ses den här oktoberdagen öser regnet ner över Gryt.
– Men vi har faktiskt nästan fullbokat på julborden, det känns fantastiskt. För när sommarsäsongen tog slut var vi ändå lite oroliga för hur just julborden skulle gå, säger Ewa Lindh Nison.
Ja, de har ju inget att jämföra med. De tog över driften den 1 april i år och slog upp dörrarna på allvar vid Valborg. Mitt i pandemin. Men det var ändå den som fick dem att ta steget.
– Ja, vem minns en fegis? säger Ewa med ett skratt.
Hon kom närmast från ett jobb i en kakelbutik, som slog igen. Parallellt jobbade hon som PT och fystränare på IFK Performance center i Norrköping. Omständigheterna fick Eva att återvända till förskolevärlden, där hon jobbat tidigare. Hon fick ett vikariat.
Ola, som i många år jobbat som försäljare, av alltifrån glass till kontorsmöbler, blev i samband med pandemin uppsagd från sitt senaste jobb. Men snart hittade han ett nytt, som lärarassistent.
Men där hann han inte jobba särskilt länge. För som DJ vid sidan om sina tidigare jobb och arrangör av evenemanget Old Gold har han ett brett kontaktnät. Visste han några krögare som ville ta över den populära verksamheten i utkanten av Gryt i den östgötska skärgården?
Jodå, två intressenter dök upp, från Norrköping. Samtidigt hade ett frö börjat gro hos Ola och Ewa. Kanske de skulle haka på?
– Och när de andra två sedan drog sig ur hade vi börjat vänja oss vid tanken att driva det. Vi tittade på varandra och sa, "vad är problemet, vi kör!", berättar Ola.
Sedan dess har det blivit många övernattningar i husbilen som står parkerad på området.
– Det är så skönt att slippa pendla hem till lägenheten Norrköping varje dag, säger Ewa.
Att övernatta på anläggningen, i något av de 13 hotellrummen eller i den så kallade Skepparstugan, där det finns 12 rum med gemensamt kök, såg de inte som det bästa alternativet.
– Nej, nu blir det i stället som att komma hem från en arbetsdag, vi sätter oss i husbilen och varva ner, förklarar Ewa.
Även Lucas, Ewas 21-årige son, är med i teamet och jobbar ihop med sin mamma och Ola.
– Farsan som också är i restaurangbranchen pushade på mig. Jag hade jobbat en del i hans restaurang efter gymnasiet, så det kändes inte helt fel, säger han.
Lucas ansvarsområde är glasskaféet och baren. Men även en viss del i köket.
– Lucas har tillfört nya idéer till vår meny, som napolitanska pizzor, säger Ola.
Ewa och Ola jobbar med det mesta på anläggningen. Under långsäsong finns två till på plats, en städerska och en kock. I somras, när trycket var betydligt högre, växte personalstyrkan till runt 15.
– Det svåraste har varit att hitta erfarna kockar, vi behöver fler, säger Lucas.
– Många i branschen har nog skolat om sig, tillägger Ewa.
Men de hänger inte läpp för det. Nu planerar de för det som komma skall. Förutom julborden blir det träninghelger och i sommar en större dansbandshelg. De hoppas också på flera konferensbokningar.
På frågan om de har kunnat vara lediga något hittills blir svaret nekande. Men de ändrar sig när de tänker efter.
– Jo, en dag i somras. Vår kock gjorde fantastiska baguetter och vi skulle ut på sjön med scootern. Men den startade inte, skrattar Ewa.
Ola tillägger, även hann med ett skratt:
– Och sen blev det elfel på anläggningen, så jag fick byta om och börja jobba.
Men i januari är i varje fall kalendern tömd på "måsten", under 14 dagar. Då drar paret till Mexiko.
– Ja, om det inte blir en bokning på 25 konferensgäster, då får vi nog styra om lite, säger Ola.
Så får trion frågan om vad som varit bäst med att ta det här steget.
– För mig blev det en bra lösning när det såg ut som det gjorde i samband med pandemin, säger Ola.
Eva ser resan som en utmaning med målet att kunna jobba heltid med just det här.
– Det bästa är nog responsen vi har fått, den har varit bättre än jag kunna tänka mig, säger Lucas och Ewa nickar instämmande.