Bostadsbrist tufft för flyktingar

Bostadsbrist och stor flyktingström innebär att många som fått rätt att stanna i Sverige fastnar i etableringsprocessen.

Valdemarsvik2014-11-24 10:51

I en rapport från en statlig utredning som presenterades i början av november i år slår regeringens utsedda samordnare för kommunalt flyktingmottagande, Gunnar Hedberg (M) och Lars Stjernkvist (S), fast att många av landets kommuner ”gör mycket, men fler måste göra mer”. Stjernkvist och Hedberg utesluter inte att Migrationsverket ges rätten att strategiskt placera mottagningsboenden runt om i landet, för att öka kommunernas mottagande.

–  Det är inte riktigt så enkelt. Migrationsverket är idag hårt styrda av lagen om offentlig upphandling, vilket gör det svårt att välja vilja kommuner vi ska etablera boendeplatser i. Sen beror allt egentligen på tillgången på bostäder. Vår uppgift är att finna tak över huvudet för de personer som kommer till Sverige.

Orden kommer från Andres Delgado, enhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Ett stort problem i dagens flyktingmottagande är just bostadsbristen, menar han. Enligt beräkningar bor idag 12 000 personer kvar i mottagningsboenden för asylsökande, trots att de erhållit uppehållstillstånd. Med ökad flyktingsström väntas den siffran landa på 21 800 nästa år. En lösning som förordats politiskt är den att Migrationsverket ges rätten att äga, och även bygga, boenden för att inhysa asylsökande. På så vis kan fler lägenheter frigöras för uthyrning till personer med permanent uppehållstillstånd.

Under 2015 tyder Migrationsverkets prognos på att mellan 80 000 och 105 000 personer kommer söka asyl i Sverige. De allra flesta kommer från Syrien, Irak och Eritrea. Migrationsverkets handläggningstider som idag ligger på mellan tre och fem månader, väntas då öka till mellan åtta och tio månader.

– Det är inte bra för någon att gå syssloslös så längre. Speciellt inte när vi vet att många av dessa personer som söker asyl, till exempel personer från Syrien, kommer få stanna i Sverige på grund av det krig som pågår, säger Andres Delgado.

Han konstaterar att Migrationsverket kommer behöva större resurser, inte minst personal, för att skapa sysselsättning åt de många asylsökande som lär få vänta på besked 2015.

– Vi behöver bygga upp kapacitet som Migrationsverket tappat. Det handlar om språkundervisning och aktiviteter för att öka sysselsättning och integration. Idag är det i hög grad kommunerna som ansvarar för det. Det kommer de behöva fortsätta med, men Migrationsverket har för avsikt att påbörja ett arbete inom de närmaste månaderna för att hjälpa till, säger Delgado.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om