Vad Àr skillnaden mellan levande föda och raw food? En frÄga Anita Svensson ofta fÄr svara pÄ.
â Levande föda Ă€r originalet, föregĂ„ngaren till raw food. Med levande föda lĂ„ter vi allt vĂ€xa, vi groddar, odlar, fermenterar och blötlĂ€gger. Sedan anvĂ€nder vi maten nĂ€r den Ă€r som mest nĂ€ringsrik och aktiverar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kroppens sjĂ€lvlĂ€kande.
Levande föda Àr en kosthÄllning utan mjöl, mjölk och animaliska produkter dÀr rÄvarorna inte fÄr bli upphettade över 42 °C. Anita kom först i kontakt med kosten, och livsstilen, 1980. Hon hade dÄ varit vegetarian ett antal Är och blev tipsad om att hÀlsogurun Ann Wigmore, grundaren av konceptet levande föda, var i stan.
â NĂ€r jag trĂ€ffade Ann Wigmore lĂ€rde jag mig att man inte mĂ„ste bli gammal och sjuk, man kan leva frisk och dö nĂ€r man Ă€r klar med livet, berĂ€ttar Anita.
Konceptet tilltalade henne och efter mötet började hon Àta levande föda-kost och startade Àven en förening. Det var sedan Ann Wigmore sjÀlv som övertalade henne att starta ett center för levande föda i Sverige.
â Hon sĂ„g min potential och var vĂ€ldigt övertygande. Vad jag Ă€n hade för invĂ€ndning sĂ„ hade hon ett svar.
Till slut gick Anita med pÄ att starta Sveriges första center för levande föda och 1988 öppnade hon Levande Föda SkeppsgÄrden utanför Valdemarsvik.
Det var ett stort ansvar för nÄgon nyss fyllda 30, berÀttar hon. SÀrskilt att ta hand om alla svÄrt sjuka som kom i början.
â Det kom svĂ„rt sjuka som sĂ„g det hĂ€r som ett sista halmstrĂ„, det var tufft. Vi kan ju inte bota nĂ„gonting, men sĂ„ lĂ€nge man fortfarande kan Ă€ta kan vi pĂ„verka och förbĂ€ttra en mĂ€nniskas ork och vilja att leva.
Under Ärens lopp har klientelet förÀndrats. I början kom mest medelÄlders kvinnor, nu kommer alla slags mÀnniskor, berÀttar hon.
â Folk har blivit mer medvetna om att det man Ă€ter pĂ„verkar kroppen och det blir allt vanligare med veganer. Det hĂ€r Ă€r framtidens mat â den Ă€r ekologisk och den Ă€r miljövĂ€nlig.
Anita har alltid varit övertygad om att vi kan styra mycket av vÄr hÀlsa med vÄra tankar, nÄgot livsstilen med levande föda ocksÄ föresprÄkar. SkeppsgÄrdens kurser handlar dÀrför om att ta hand om bÄde kropp och sjÀl, sÀger Anita.
â Negativa tankar belastar kroppen och cellerna, sĂ€ger hon.
Vad sĂ€ger du till dem som menar att det hĂ€r bara Ă€r pĂ„hitt?â Det finns alltid tvivlare. Kanske Ă€r de matberoende, de vill ha sitt kaffe, sitt kött och sitt socker. Mat Ă€r ett kĂ€nsligt Ă€mne, vi har sĂ„ mycket minnen kopplade till mat och att Ă€ndra vĂ„ra matvanor stör oss in i sjĂ€len. Att det du stoppar i kroppen pĂ„verkar dig tycker jag Ă€r logiskt, men jag försöker inte övertala folk â det Ă€r frivilligt att komma hit och kommer man sĂ„ berĂ€ttar jag vad vi tror pĂ„.
Att fira 30 Ă„rs jubileum Ă€r nĂ„got av en milstolpe, tycker Anita. Och fĂ„r man tro henne sjĂ€lv blir det nog mĂ„nga Ă„r till med levande föda pĂ„ SkeppsgĂ„rden â hon tĂ€nker leva tills hon blir 125.
â Om man lever sunt med en god kost kan man leva lĂ€nge.