I en motion till fullmäktige drar partiets kommunalråd Carin Lundén och Paul Lindvall upp riktlinjerna för att få till stånd en friskare kommun.
Men då krävs också att kommunen "skyndsamt tar fram en åtgärdsplan". Deras linje formuleras mot bakgrund av att antalet sjukdagar per heltidsanställd och år ökade från 27 till 30 dagar mellan åren 2000 och 2001.
-- Den mångåriga och onda trenden har inte brutits och nu skriver Ansvarsalliansen uppgivet i årsredovisningen att "för att på sikt motverka en fortsatt ökning av sjukfrånvaron påbörjades ett antal hälsofrämjande aktiviteter under 2001 ...", säger Carin Lundén.
Vad är det för fel på deras ambition att på sikt bekämpa sjukskrivningstalen?
-- Ambitionen är för dålig eftersom det inte är ökningstakten utan antalet sjukdagar som ska minskas. Åtgärderna krävs nu. Det är nu som folk far och mår illa på kommunens arbetsplatser och då krävs tidsbestämda åtgärder, anser Carin Lundén.
Moderaterna konstaterar i motionen att sjukskrivningarna har mer än fördubblats sedan 1997.
Uppgifter som också personalansvariga kommunalrådet Mats Johansson (s) är medveten om när han betecknade personalpolitiken som ett misslyckande i Corren.
I motionen hänvisar Lindvall/Lundén till en modell som utvecklats av Karolinska institutet och arbetsmarknadsförsäkringsbolaget AFA för att komma till rätta med sjukskrivningar.
-- Modellen har prövats på ett antal industriföretag och resultaten är entydligt positiva. Arbetsplatserna blev mer hälsosamma och medarbetarna lever ett mer hälsosamt liv, summerar Carin Lundén.
Men är det inte skillnad på en industriell och kommunal arbetsplats?
-- Det är vi väl medvetna om men det här är ett av många sätt att komma framåt och därför vill vi undersöka på vilket sätt som den här modellen kan ge effekter också i vår kommun, säger Carin Lundén.