SD-avhoppare blir vilde i fullmäktige

Rita Törnqvist tar SD:s lediga stol i kommunfullmäktige och blir politisk vilde med politiska sympatier hos Alternativ för Sverige.

11 juni 2019 08:36

När Sverigedemokraternas Dan Olsson lämnade sina politiska uppdrag i Vadstena blev en av partiets stolar i kommunfullmäktige tom. I samband med valet i höstas fick Rita Törnqvist ett personkryss, vilket innebar att hennes namn flyttades upp som möjlig ledamot. Nu har länsstyrelsen lämnat besked om att hon får platsen som ledamot.

Rita Törnqvist lämnade Sverigedemokraterna i samband med valrörelsen. När frågan om den tomma stolen i fullmäktige först kom upp, i samband med att Dan Olsson lämnade sina politiska uppdrag, meddelande hon att hon inte var intresserad. Men nu har hon tackat ja till platsen i kommunfullmäktige och blir politisk vilde.

– Jag såg en möjlighet att gå in och förmedla de tankar jag hade från början när jag var med och startade upp SD här, säger hon och fortsätter:

– Jag har relativt stor kontakt med Alternativ för Sverige och förhoppningsvis kommer jag att kunna bygga upp en kommunförening i deras anda, säger hon.

Hon lyfter deras syn på att jobba för att Sverige ska lämna EU som en av de frågor hon sympatiserar med.

– Det är en viktig fråga för mig. Jag röstade nej redan från första början och jag står fast vid den punkten.

Inom lokalpolitiken är barnens framtid i Vadstena viktigaste frågan för henne. Att byggplanerna för en ny skola förverkligas trycker hon på.

– Det är dags att få fram ett skolbygge. Det är viktigt för oss föräldrar här i Vadstena att det finns en bra skola med bra miljö för våra barn. Det är viktigt att vi tänker på deras framtid, säger hon.

Den 19 juni deltar Rita Törnqvist i sitt första fullmäktigesammanträde.

– Att jag tar platsen, om jag ska säga ärligt, så är det för att förbereda för Alternativ för Sverige, säger hon.

Sverigedemokraterna i Vadstena är inte särskilt glada över beskedet och anser att det inte är bra att Rita Törnqvist tar partiets tomma stol i kommunfullmäktige.

– Vi hade ju hellre sett att den stolen hade förblivit tom än att få in en som inte är med i partiet, säger Björn Sandberg, SD:s gruppledare i Vadstena.

De har diskuterat frågan inom SD i Vadstena.

– Ja, vi känner ju till det, men det är ju inte mycket vi kan göra åt det för hon fick ju en personröst och det är ju länsstyrelsen som beslutar om det har. Det är ju som det är, men det är inget som vi gillar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén

Ämnen du kan följa