Motala och Vadstena har i dagsläget en gemensam VA-nämnd för frågor som rör vatten och avfall och Motala kommun ansvarar för verksamheten i de båda kommunerna.
– Det finns ett avtal idag mellan Motala och Vadstena och det avtalet är uppsagt för omförhandling eftersom avtalet går ut den 31 december 2018, säger Anders Hedeborg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Diskussioner har pågått mellan de båda kommunernas kommunledningar och kommundirektörer under ganska långt tid.
– Vi ville försöka hitta lösningar på hur vi ska organisera oss i framtiden.
Kommundirektörerna fick då två uppdrag.
– Det ena var att de skulle säkerställa det belopp som Motala kommun har lagt ut i investeringar i Vadstena, för det ska de naturligtvis få tillbaka, säger han.
Vadstena kommuns skuld till Motala kommun beräknas ligga på ungefär 135 miljoner vid nästa årsskifte. Skulden består av de investeringar Motala kommun gjort i Vadstenas VA-nät och reningsverk.
– Det andra var att man skulle titta på vilken organisationsform vi ska bedriva vår gemensamma verksamhet i, säger han.
Efter att ha undersökt olika möjligheter landade man i att en gemensam nämnd även fortsättningsvis är den bästa lösningen.
– Men vi måste skriva ett tydligare och bättre avtal än vad det varit mellan parterna den här perioden vi haft avtalet.
Nu finns ett nytt förslag till avtal klart. Ärendet togs därför upp som en extra punkt vid senaste kommunstyrelsesammanträdet och beslutet justerades omedelbart för att ärendet ska kunna tas upp i kommunfullmäktige den 20 juni för slutligt beslut.
För att kunna betala Motala kommun skulden på cirka 135 miljoner och på så sätt ta över ägandet av VA-nätet och dess olika anläggningar kommer Vadstena kommun att ta ett lån.
– Därmed är det reglerat mellan Motala och Vadstena och det är väldigt bra, säger han.
Vadstena kommun har inga egna lån så han ser inga problem med att ta ett lån för att betala skulden till Motala kommun.
När det ursprungliga avtalet kommunerna emellan skrevs var det ingen som trodde att det skulle bli fråga om så stora belopp för underhåll.
– Det har ju blivit väldigt stora investeringar i nya reningsverket med 60-70 miljoner, så det har ju skenat iväg. Det är självklart för oss att det ska regleras, säger han.