Hotellbranschen har haft några tuffa år. Först pandemin. Och nu, när restriktionerna är borta och hotellen vill köra på som vanligt igen, är det svårt att hitta folk som vill jobba.
– Det är jättesvårt att få tag på utbildad personal, speciellt kockar och servis. Så är det, säger Stefan Carneteg, Starby Hotell i Vadstena.
Vad beror det på?
– En del har säkert blivit mer bekväma. Arbetstiderna är ju lite sådär i vår bransch, med mycket kvällar och helger. Men framförallt tror jag att pandemin gjort att många sökt sig till andra jobb och utbildningar, säger Stefan.
I dagsläget har Vadstenahotellet 14 fast anställda, samt åtta sommarvikarier.
Men man är ständigt på jakt efter mer personal, berättar Stefan.
Även Hotell Nostalgi och Hotell City i Motala har problem att hitta utbildad personal.
Inför sommaren var det också svårt att få tag på unga sommarvikarier.
– Så småningom fick vi till det. Men det tog en stund och har varit lite bökigt. Tack och lov var det flera av den ordinarie personalen som inte ville ta semester, säger Åsa Ahlin, hotellchef på de båda hotellen.
Åsas upplevelse är att det generellt blivit svårare att hitta ungdomar som vill jobba på hotell.
Det tror hon beror på att många inte trivs med arbetstiderna - tidiga morgnar och mycket kvällar och helger.
Men också att ungdomar ställer högre krav på arbetsgivaren idag.
– När jag började sommarjobba var det en stor grej att få komma ut i yrkeslivet och tjäna pengar. Det hade högre prioritet än annat. Jag tror inte riktigt att det är samma nu. Idag kan en ungdom komma till arbetsintervjun och börja med att lägga fram sina semesterplaner, när hen ska ut och resa, när hen måste vara ledig, och så vidare, säger Åsa och lägger till:
– Självklart ska man kunna vara ledig, men som arbetsgivare kan man inte anpassa sig hur mycket som helst.
Starby Hotell har inte haft samma problem att hitta just ungdomar, berättar Stefan. Men han kan ändå se ett skifte i synen på hotelljobb bland yngre.
– Det har väl svängt lite i vilka yrkesval man gör idag, jämfört med för tio år sedan. Den här branschen är ju tuff. Det är lite annorlunda miljö, och ganska stressigt emellanåt, säger Stefan.
Lova Lindqvist, 17, sommarjobbar som servitris på Starby Hotell.
Hon delar Åsas uppfattning om att färre unga vill jobba på hotell idag.
Förutom obekväma arbetstider tror hon många upplever att gästkontakten är stressig.
– Sedan tror jag många i min generation tänker att man inte behöver börja jobba förrän efter gymnasiet. Och många tänker att man kan leva längre på studiemedel, säger Lova.
Hur kommer det sig att du sökte dig till hotell?
– Jag kände att jag ville prova något nytt. Och en kompis rekommenderade Starby, så då tänkte jag att jag ville prova, säger Lova.
– Jag trivs jättebra.
Har du några tips till arbetsgivare för att locka fler unga?
– Sänk kraven på erfarenhet i jobbannonserna. Många skriver att man behöver ha jobbat mycket innan, men min uppfattning är att man inte behöver det. Jag hade nästan ingen erfarenhet, men har lärt mig otroligt mycket under min första sommar på Starby, säger Lova.
Stefan Carneteg är inne på ett liknande spår för att få tag i utbildad personal framöver: Anställ underifrån och utbilda på plats.
– Jag tror fortfarande många börjar som sommarjobbare och sedan fortsätter i branschen. Då är det ett bra sätt att få in kompetens, säger Stefan.