– Jag tänker dela tunnor med grannen, men jag förstår ändå inte hur vi ska få plats med dem. Vi delar väldig smala tomtremsor och det blir heller inte snyggt med stora tunnor närmast trottoaren, säger Vadstenabon Jonny Brorsson.
På fredagseftermiddagen hade han och grannarna på Tjädergatan i Quisbergområdet möjlighet att få svar på sina frågor. Göran Johansson vid Motala kommuns renhållning är projektledare för det nya systemet och är inför premiären nästa år ute på informationsturné i villaområdena.
Med två tunnor ska hushållen kunna lämna källsorterade sopor direkt till renhållningen och slippa åka till återvinningsstationer med kartonger, papper, glas och metall. Även gröna påsen ska läggas i ett fack för sig. Syftet är att få en bättre sortering och när färre gröna påsar riskerar att gå sönder under transport väntas också mängden biogas öka.
– Systemet kommer nu på bred front i Sverige. I Lund har man tillämpat det sedan 2002 och idag har 35 kommuner följt efter, säger Göran Johansson.
Först ut med de nya tunnorna blir Borensberg och Vadstena, här sker starten i april. Till Motala kommer de till hösten.
Mellan 8 och 19 januari gäller det att välja – antingen storlek på de två nya kärlen eller att helt avstå från att delta i nyordningen. Men det senare är inte så bekvämt som det låter. Det blir nämligen en tusenlapp dyrare per år. Varför?
– Vi får då köra med gamla sopbilar för att tömma de tunnorna. Flerfackskärlen töms av en ny typ av bil. Vi får alltså två körningar till samma område, säger Göran Johansson.
Han har med sig demonstrationstunnor till Tjädergatan. Pensionärer i tvåpersonershushåll uppges dominera gatan. Alla tycker att kärlen ser för stora ut. Kan två hushåll dela på en uppsättning? Ja, förutsatt att man då väljer största storleken. Det går inte att blanda ett stort och ett mindre.
– Risken är att vissa fack i de mindre varianterna inte räcker till och att det då fylls upp i andra fack med sådant som inte ska vara där. Då blir det ingen sortering, säger Göran Johansson.
Missnöjet med storleken och trängseln på tomterna består dock här och var under diskussionen. Det pratas om fundament till den nuvarande tunnan som måste gjutas om och förrådsbyggnader som måste rivas.
Men stämningen blir allt bättre med beskedet att det ändå går att dela sopsortering med grannen. I synnerhet som det dessutom blir runt 300 kronor billiggare än dagens sophämtning.