Motala och Vadstena kommuner har en gemensam vatten- och avfallsnämnd. I januari i år beslöt den att mångmiljoninvestera i Vadstenas reningsverk. Syftet var att senast i oktober 2018 klara nya krav för kvävereningen.
Nämnden var enig i beslutet vilket gick ut på att Motala kommun ordnade fram pengarna som sedan skulle belasta Vadstena i form av räntekostnader och amorteringar. Samtidigt började ombyggnadsarbetena handlas upp.
Men delar av den dåvarande oppositionen i Vadstena var inte med på noterna. Anders Agnemar (C), Tommy Kennberg (MP) och Gunilla Sjösten (KD) ansåg att en så stor investering bara kunde beslutas av Vadstena kommunfullmäktige. De tre politikerna överklagade avfallsnämndens beslut för att få det laglighetsprövat av förvaltningsrätten.
Och nu får man rätt. Domstolen anser att 64,4 miljoner är ett mycket stort belopp, vilket också kommer att innebära en höjning av va-taxan i Vadstena. Därmed anses investeringen vara av stor principiell betydelse för kommunen och sådana ärenden ska avgöras av fullmäktige.
Medan vatten- och avfallsnämnden menat att det samarbetsavtal som upprättats mellan kommunerna också ska gälla i det här fallet. Ett avtal som går ut på att Motala ordnar upplåningen till investeringar i Vadstena och att Vadstena kommun sedan betalar.
– Jag vet inte vad som händer nu. Våra jurister får titta på det här. Beslutet är lite överraskande, under överklagandetiden har ju bygget ändå fått pågå. För Vadstenabornas miljö är det viktigt att det nu också får fullföljas. Reningsverket lever på ett uppskov – till oktober nästa år måste kvävereningen bli bättre, säger Arvid Sjögedahl (S), Motala kommun-representant och ordförande för avfallsnämnden.
Gary Sparrborn (M), ersättare för Vadstenas representation i nämnden, gissar att ett fullmäktigebeslut i stort bara kommer att konfirmera att kommunerna agerat enligt samarbetsavtalet.
Avtalet ska dock snart omförhandlas och i den diskussionen tror Sparrborn att förvaltningsrättens utslag får större betydelse:
– Ja, i fortsättningen vägs det nog in att det faktiskt kan handla om så här stora investeringar för en kommun. Det räknade man inte med tidigare.
Tommy Kennberg (MP), idag i majoritetsblocket i Vadstena, är glad att förvaltningsrätten gått på de klagandes linje.
– En seger för demokratin. Vi tyckte inte det var rätt att ta beslut om en så stor kostnad när Vadstenapolitikerna samtidigt är i minoritet i nämnden. Men hur jag ska ställa mig nu vet jag inte. Jag vill först diskutera saken inom majoriteten, kommenterar Kennberg.