Helikopter lyfte Borghamnsdagen

Under lördagen lät det mycket om Borghamnsdagen ute på Hovanäsudden. Stefan Karlsson skulpterade en hare med motorsåg. Var femte minut lyfte en helikopter besökare till väders. På kvällen spelade rockabillybandet Hubcaps.

25 augusti 2019 15:00

Det var premiär för helikopterlyften och det blev ett lyft i sig för evenemanget. Trots ett pris på 300 kronor, både för barn och vuxen, var det kö till flygningarna. Varje tur innebar en fem minuters sightseeing över kulturbygden nära Omberg.

För Margaretha Wärnberg från Vadstena kändes det pirrigt före start och fortfarande lite under luftfärden. Men det hon fick uppleva från sin position längst fram hos piloten var värt några fjärilar i magen.

– Det var så himla mysigt att se allting på lagom avstånd ovanifrån, för vi var ändå inte så högt upp. Jag har varit rätt mycket i den här trakten. Nu var det kul att få vara ute över fälten och se hur allting hänger ihop, sammanfattar Margaretha.

Borghamnsdagen samarrangeras av det lokala brandvärnet och Östgöta Dals Hembygdsförening. Nu för fjärde gången och som en återupptagen tradition efter sik-festerna som hölls på Hovanäset åren 1965-1996.

Siken finns kvar och avnjuts nyhalstrad.

– Behövs det så kan vi halstra 200. Förra året hade alla gått åt klockan 16 (efter tre timmar, vår anm). Men det går ändå inte att jämföra med sik-festenrna. De pågick under tre dagar och då krävders fem ton fisk per fest, även rökt sik, säger Mats-Ola Ericsson och spetsar nyfjällade sikar på halstringspinnarna.

Bilägare med häftiga ekipage var välkomna att visa upp sina klenoder. Och även Borgmans brandvärn hann visa vad man går för. Både i sina seriösa åtaganden och i dragkamp mot kollegerna i Vadstena och Ödeshög.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda