Evenemanget lockar besökare till Rogslösa

Sommarens måndagskvällar är lika med föreläsningskvällar för alla som bor i Rogslösa med omnejd, och denna afton är inget undantag.

23 juli 2019 16:00

– Ikväll ska vi få lyssna på Åke som ska berätta om hur han och hans bror hittade ett gammalt vrak härute i Vättern. Båten hette Erik Nordevall och hittades för 39 år sen, säger Göran Bergeling, kvällens värd.

Föreläsningskvällarna med fika, föredrag och gemenskap har arrangerats varje sommar i flera års tid. Bakom konceptet står Östgöta Dal ekonomiska förening tillsammans med Vadstena och Dals församling samt Folkuniversitetet.

– Det ska vara trevligt att vara här. Det är lite inspirerande, man lär sig något, säger Göran.

– Den stora delen är kanske just att träffas, att samla sommargäster och de som bor i området runtomkring. Att det ska hända någonting på orten, säger Tim Ericsson, vice ordförande Östgöta Dahls förening.

Matsalen i den gamla skolan fylls snabbt, historien om Erik Nordevall lockar helt klart. En av kvällens besökare är Vadstenabon Ulla Johnsson.

– Jag var här första gången för 14 dagar sen. Jag lurade med mig min son och sonhustru. Det var trevligt. Jag skulle åka förra året men det blev aldrig av, säger hon.

Kvällarna brukar ha mellan 25 och 48 besökare, ikväll blir det nästan fullt. Göran Bergeling vet vad han tycker är bästa.

– Det är gemenskapen, att det är återkommande, sen är det roligt att se att folk reser rätt långt. Ibland kommer det folk från Linköping. Det har blivit lite av ett begrepp kanske. Föreläsningarna har alltid en koppling till bygden, antingen ämnet eller den som pratar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Berlin