"Vi går för våra barn, för djuren och naturen"

En manifestation för klimatet och en inre resa med tid för reflektion är ledorden för klimatvandringen Pilgrim's Walk for Future.

”Det känns lite smått overkligt att vi äntligen börjat vandringen”, säger Annika Spalde, vandringsledare och diakon.

”Det känns lite smått overkligt att vi äntligen börjat vandringen”, säger Annika Spalde, vandringsledare och diakon.

Foto: Amanda Svanberg

Vadstena2021-07-19 19:00

– Vi går för våra barn, för djuren och naturen. Vi går för dem som redan drabbats av klimatförändringarna. Vi går för att ge hopp och skapa hopp, ropar Annika Spalde, vandringsledare och diakon. Hon är också en av sex personer som ska gå den 200 mil långa vandringen.

På måndagsmorgonen startade Pilgrim's Walk for Future. En manifestationsvandring för klimatet som börjar utanför Pilgrimscentrum i Vadstena och slutar i Glasgow där klimatmötet COP26 hålls i november. 

I Klosterträdgården utanför Pilgrimscentrum har ett femtiotal människor samlats för att först delta i en mässa och därefter påbörja vandringens första stopp: Rådhustorget några hundra meter bort. På torget läser Annika upp deras budskap "Vi pilgrimsvandrar från Vadstena i Sverige till klimatmötet i Glasgow, Storbritannien, med en uppmaning till alla människor, inklusive oss själva, att ta jordens klimatnödläge på allvar". 

En av de som varit med och organiserat klimatvandringen är pilgrimsprästen Rickard Borgenback, som ska vandra i en vecka.

– Vi ser att vårt klimat och människans livsmiljö är hotad och det vill vi göra något åt. En pilgrimsvandring kan vara ett sätt för oss människor att reflektera över våra liv och hur vi kan leva annorlunda. Vi hoppas att det här ska skapa en rörelse som blir synlig för alla de som vill se ett paradigmskifte där hållbarhet står lika högt som ekonomiska intressen, säger Rickard Borgenback.

Kerstin Bertilsson har tillsammans med sina tre väninnor valt att ansluta sig till en dagsvandring. 

– Vi har vandrat en del förut, bland annat Compostela i Spanien. Vi tycker om att gå och det känns bra att göra det för klimatet, säger hon.

– Det känns extra viktigt nu med tanke på det som händer i Europa, tillägger väninnan Gunilla Björnståhl Magnusson.

Med på vandringen är även Anna Gredander som är diakon från Östersund. Hon planerar att delta i vandringen under tre veckor och har anlitats av Härnösands stift för att rapportera längs med vägen. 

– För mig var det en självklarhet att delta i den här manifestationen, vi har ju bara en planet och därför är det viktigt att vi värnar om naturen och det som våra barn och barnbarn ska ärva, säger hon. 

Längst fram i ledet går Annika Spalde.

– Det känns fantastiskt men smått overkligt att vi börjat vandringen. Nu ska vi bara fortsätta gå i tre och en halv månad till, säger hon och skrattar. 

Karta: Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!