En liten delegation från Pilgrimscentrum i Vadstena med pilgrimsprästen Hans-Erik Lindström i spetsen hade samlats vid hamnen i Vadstena för att ta emot de pilgrimsvandrare som skulle anlända med båt från Hjo.
Sammanlagt har cirka 200 pilgrimer från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island vandrat och under fredagen väntades cirka 160 av dem till slutstationen Vadstena.
- Välkomna, ropar Hans-Erik Lindström när pilgrimsvandrarna stiger av båten sjungandes psalmen "Härlig är jorden".
Efter en kort och kärvänlig hälsningsceremoni tågar sällskapet vidare mot Klosterkyrkan.
Jytta Madsen är en av dem som vandrat längst, för tre veckor startade hon och 18 andra från Ålborg i Danmark. Sex dagar i veckan har pilgrimerna vandrat cirka två mil om dagen.
- Det är så gott att vara framme, skrattar hon och kramar om sin kamrat på väg in i Klosterkyrkan.
Varför deltar du i pilgrimsvandringen?
- Jag ville finna det enkla. Jag har en stressig tillvaro i Ålborgs kommun och ville vara utan ansvar i guds fria natur, berättar hon.
Hur har det varit?
- Jättebra, det har varit en blandning av tystnad och prat. Vi pratar och får en input och sedan kan man fundera och reflektera under tystnaden. Men det har varit hårt för fötterna, förklarar hon.
Lisa Frändegård från Stockholm, som startade sin vandring i Skara, tilltalas också av pilgrimstanken.
- Jag vill fördjupa mitt andliga liv och att gå långsamt lämnar stort utrymme för andligheten. Det är något speciellt att gå i tystnad med så många andra, säger hon.
Årets gemensamma nordiska pilgrimsvandring är en uppföljare till vandringen runt Sverige år 2000.
- Pilgrimstanken har fått en renässans och växer så det knakar. Det finns en existentiell tomhet som behöver fyllas och de som kommer hit söker tystnad, långsamhet, enkelhet och andlighet, säger Hans-Erik Lindström.
Under förra årets Birgittajubileum var Vadstena en självklar pilgrimsort och fullt så många besökare som då har inte kommit i år. Men Lindström ser ändå ett ständigt ökande intresse.
- Våra kurser i att leda pilgrimsvandringar och våra retreater är fulla. Pilgrimstanken har spritt sig till över 200 platser runt om i Sverige, förklarar Lindström.
För att verksamheten ska fungera arbetar en hel del människor ideellt på Pilgrimscentrum. En av dem är dansken Jörgen Jannes som bor i Stockholm.
- Jag är här åtta veckor i sommar och har varit här varje sommar sedan centret startade, konstaterar han.
Under fredagen anlände alla deltagarna i den nordiska pilgrimsvandringen för att inkvartera sig under enkla förhållanden. I helgen deltar de i seminarier, festligheter och gudstjänster.
- Det centrala är gemenskapen, att få umgås tillsammans, säger Hans-Erik Lindström.