Vändningen: Stan växer långsammare

Vadstena kommun får gärna växa hur mycket som helst. Men den ekonomiska planeringen måste bygga på realistiska förväntningar. Det är huvudbudskapet i den nya S+M+MP-majoritetens första kommunbudget.

FÖRSKOLA. Arbetet med en ny förskola med sex avdelningar vid den norra infarten till Vadstena illustrerar enligt majoritetspartierna att kommunen tror på tillväxt och utveckling.

FÖRSKOLA. Arbetet med en ny förskola med sex avdelningar vid den norra infarten till Vadstena illustrerar enligt majoritetspartierna att kommunen tror på tillväxt och utveckling.

Foto: Henrik Gedda

VADSTENA2017-09-13 19:40

Det ska ses som en markering mot när det lokala uppstickarpartiet Konsensus ingick i majoriteten och där utgick ifrån att Vadstena kunde växa med cirka 3 000 invånare till år 2030.

En avstämning med vad förvaltningarna orkar med och Statistiska centralbyråns (SCB:s) prognoser för befolkningsutvecklingen ska istället vägleda, menar S+M+MP.

– En starkare kontakt med verkligheten. Vi kan inte planera för mer byggande än vad det är möjligt att realisera och få avsättning för, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Arne Sjöberg (M).

SCB spår en folkmängdsökning med 75 nya Vadstenabor per år. Och just nu ser Vadstena ut att med viss råge kunna möta det med ett tillskott på 100 radhuslägenher på Drottningmarken nästa år. I närtid hoppas man även att planknuten för de 48 bostäderna i Asylenparken ska lösas upp.

Kommunstyrelsens ordförande Anders Hedeborg (S) anser att planläget är bättre än på mycket länge. Planuppdrag finns dessutom om S:t Persområdet – där HSB redan är en samarbetspartner – samt om Tycklinge och Birgittastranden.

Vadstenas budget för 2018 ska enligt majoritetspartierna varken präglas av besparingar eller tillskott; skattesatsen behålls oförändrad på 22:80 kronor per tjänad hundralapp.

S+M+MP menar att det ändå är möjligt att utveckla kommunen och nämner den nära förestående utbyggnaden av barnomsorgen med en förskola med sex avdelningar vid den norra infarten. Inom skolan omfördelas läromedelsanslag på 2,5 miljoner per år i tre år till successiv övergång till mer IT-baserade läromedel. Samtidigt startar en förstuide av hur S:t Persskolan ska ersättas.

Som tidigare nämnts ska miljön på Rådhustorget ryckas upp och inte långt därifrån – i hamnen – hoppas majoriteten snart få till en uppgörelse med Statens fastighetsverk om en serverings- och servicebyggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om