– Jag hade aldrig kokat en egen buljong innan, säger Ester Carlberg Ericsson som tillsammans med Ester Swenson nu gått ut nian på Petrus Magni i Vadstena. De var ett av tio lag som tog sig hela vägen till Kockduellens riksfinal i Stockholm.
Tävlingen anordnas av Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för svensk besöksnäring. Syftet med tävlingen är att skapa ett större intresse för matlagning och samtidigt få fler att söka gymnasieprogram inom restaurangämnet.
– Improvisation är nyckeln, säger Ester Carlberg Ericsson.
Det är sammanlagt fyra moment i tävlingen som börjar med en skoltävling. På Petrus Magni arrangeras den av hem- och konsumentkunskapsläraren Monya Axelsson som också bestämde innehållet i den råvarukorg som skolans nio lag fick utdelad. De hade inte fått se innehållet i korgen innan, den innehöll bland annat lax och grönsaker.
– Vi gjorde en saffranssoppa med lax och aioli, säger Ester Swensson.
Juryn bestod av lokala krögare från Vadstena.
– Vi är så glada att våra lokala krögare och restauranger ställer upp som jury. Att det är människor som jobbar i branschen gör det mer intressant för många av eleverna som deltar, säger Monya Axelsson.
Det vinnande laget får tävla i en stadsfinal, som i västra Östergötland ägde rum på Dackeskolan i Mjölby.
– Där fick vi i förväg veta vilka råvaror som skulle vara i korgen. Vi gjorde "Doftessensernas frikadeller". Ärtfärsfrikadeller i tomatsås med snäckskalsformad pasta, säger Ester Swensson
Ester och Ester vann även finalen i Mjölby med sin rätt. Därefter dokumenterade de sitt bidrag och gjorde en liten presentationsfilm för att kvala in till riksfinalen i Stockholm. Dokumentationen innehöll video, bilder och recept.
– Vi fick reda på att vi gått vidare, det hade vi inte räknat med, säger Ester Swensson.
Innan finalen hade alla tävlande lag fått en lista med ingredienser och vi frågade människor i vår omgivning om tips.
– Morfar kom med idén om gratinerad sparris, men i tävlingen gick det inte som vi hade tänkt oss. Sparrisen blev kokt istället för friterade så stekning blev en nödlösning, beskriver Ester Carlberg Ericsson.
Finalrätten var en blomkålsrisotto med grön sparris.
Rätten skulle lagas på 50 minuter och presenteras på fyra tallrikar. Eleverna fick titta på recept, men uppmanades att skapa egna rätter.
Ester och Ester har lagat mycket mat tillsammans på hem- och konsumentkunskapslektionerna. Läraren Monya beskriver de båda ungdomarna som två pusselbitar. Ester Carlberg Ericsson är bra på smaker och Ester Swensson gör det estetiska kring maten och uppläggning.
Var ni nervösa?
– Nej, det var bara kul, men också lite stressigt, säger Ester. Swensson.
– Inte så nervöst, men något kittlar igång en. Man vill göra sitt yttersta, menar Ester Carlberg Ericsson.
Vad kände ni när vinnaren korades?
– Vi var inte bäst, men ganska bra, skrattar Ester Carlberg Swensson.
I tävlingen korades enbart förstapristagaren och alla andra kom på andraplats. Ester Carlberg Ericsson har ändå en tanke om placering.
– Jag tror vi hamnade någonstans på plats tre till fem.
De har nu slutat nionde klass och Ester Carlberg Ericsson ska börja på Marinbiologiprogrammet i Lysekil och Ester Swenson ska gå lantbruk med naturhögskoleprofilering i Linköping.
Ni ska inte läsa vidare inom restaurang?
– Kanske vid sidan av, tycker Ester Swensson.