Vadstenas kulturarv kartläggs

Vadstenas kulturarv är mer än slottet och klostret. Nu vill kommunen få hjälp av Vadstenaborna att definiera de kulturarv som finns i Vadstena.

Kulturarv. Det finns både materiella och immateriella kulturarv. Knyppling är en del av Vadstenas immateriella kulturarv.

Kulturarv. Det finns både materiella och immateriella kulturarv. Knyppling är en del av Vadstenas immateriella kulturarv.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2018-02-15 05:00

Kultur- och utbildningsnämnden kommer under 2018 att besluta om en kommunal kulturarvsplan.

– Kulturarvsplan är det inte så många kommuner som har, men det finns ju också ganska få kommuner som har så mycket kulturarv som vi har, säger kulturstrateg Maria Jönsson.

Det finns en nationell riktlinje för kulturarv.

– Hur man bevarar det, hur man använder det och hur man utvecklar det. Det är det vi utgår ifrån när vi tar fram vår kulturarvsplan, säger hon.

Hon menar att dessa olika delar ibland kan gå i strid med varandra.

– När något ska bevaras tänker man kanske att det ska bevaras i sin ursprungsform på något sätt, men uppdraget som finns nationellt är att faktiskt också att man ska använda och utveckla kulturarv.

Kulturarvsplanen är också ett sätt att lyfta fram immateriella kulturarv i Vadstena.

– Vi har ju naturligtvis knypplingen, men vi pratar också om sådana saker som hur vi bearbetat jorden här under väldigt lång tid. Jordbruket är också ett immateriellt kulturarv.

Stenbrottet i Borghamn är ett annat exempel.

– Det har använts under 900 år och fortfarande bryts det sten där idag. Det är också ett immateriellt kulturarv som vi måste lyfta upp och prata om, säger hon.

Maria Jönsson påpekar att det är viktigt att också få en bild av vad barn och unga uppfattar som kulturarv i Vadstena. I arbetet med kulturarvsplanen vill man få in synpunkter från alla grupper i Vadstena.

– Vadstena har ju också ett kulturarv av vård, psykiatrisk vård framförallt. Det är ju en 500-årig historia som vi har bakom oss och det är ju ett arv som under en lång period varit ganska skamligt och skamfyllt. Det är också en del av vårt kulturarv, säger hon.

För att få veta vad Vadstenaborna anser om kulturarv och hur detta ska hanteras väljer man att bjuda in till medborgardialoger.

Den 6 februari hölls en första medborgardialog i medborgarsalen i Rödtornet. Kulturarvet har en stor spännvidd över många områden och genom dialog med medborgarna hoppas Maria Jönsson att man ska få hjälp att täcka in allting.

Nästa medborgardialog om kulturarvsplanen hålls den 8 mars klockan 18.00 i Arken på Vadstena folkhögskola.

– Då är alla oerhört välkomna, säger hon.

Kulturarvsplanen ska vara färdig i slutet av april.

– Det här är inte ett dokument som bara handlar om kloster och slott utan det är så otroligt mycket mer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!