Vadstenas kommunalråd Peter Karlsson (M) ser ändå flera fördelar med ett gemensamt centralkök; mindre tunga transporter in i centrum, ökade möjligheter att köpa närodlat och så slipper kommunen en stor investering på runt 30 miljoner kronor. Dessutom ser han att produktionskostnaden kan sänkas.
Oppositionsrådet Frida Edholm (K) är betydligt mer tveksam. Hon påpekar att ett krisberedskapskök ska ligga nära medborgarna och att dagliga mattransporter från Norrsten rimmar illa med kommunens miljömål i Agenda 2030. Hon lyfte också kostpolicyn som talar om mat lagad nära gästen.
– Sedan är vi också orolig över kvaliteten. I dag äter barnen skolmaten. Den är fantastisk. Men det blir skillnad om man ska tillverka några hundra portioner eller flera tusen. Det blir en matfabrik, säger hon.
Peter Karlsson säger att de inte bestämt sig, men känner ingen oro för kvaliteten.
– Maten förbereds fortfarande ute på skolor och boenden. Skillnaden blir att kött, fisk och sådant tillagas vid kommungränsen istället för på Culinar. Det handlar inte om fabrikslagad mat bara om att flytta lokalen, säger han.
När frågan kommer upp politiskt handlar det om en avsiktsförklaring med Motala. Den är inte juridiskt bindande, men anger en viljeinriktning. En lösning med en gemensam organisation och en gemensam politisk nämnd tror Peter Karlsson då kan bli bra.
– Jag tror att det kan ge bättre politisk styrning än i dag, säger han.