Företrädare i kommunen polisanmälda av Vadstenaförening

För att stoppa den pågående silorivningen har Vadstenaföreningen Tankesmedjan runda bordet har polisanmält kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören i Vadstena.
– Sorgligt och beklämmande, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).

Anders Agnemar och Ryno Berg från Tankesmedjan runda bordet har polisanmält kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören för den påbörjade rivningen av silon. "Om jag börjar att slå sönder ett hus som inte är mitt, då kommer människor att försöka tala mig till rätta. Men om jag ändå fortsätter så ringer de polisen. Det är precis det som kommunen gör. Kommunstyrelsens ordförande ska stå med en slägga och slå utan att han har något beslut bakom sig", säger Anders Agnemar.

Anders Agnemar och Ryno Berg från Tankesmedjan runda bordet har polisanmält kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören för den påbörjade rivningen av silon. "Om jag börjar att slå sönder ett hus som inte är mitt, då kommer människor att försöka tala mig till rätta. Men om jag ändå fortsätter så ringer de polisen. Det är precis det som kommunen gör. Kommunstyrelsens ordförande ska stå med en slägga och slå utan att han har något beslut bakom sig", säger Anders Agnemar.

Foto: Karl Magnus Moulin

Vadstena2025-02-13 19:00

Tankesmedjan runda bordet har redan försökt att stoppa rivningen av silon i flera instanser utan framgång. När nu rivningen har pågått i flera veckor har de polisanmält kommunstyrelsens ordförande och kommundirektören. De har också anmält kommundirektören till Justitieombudsmannen, JO.

– Nu har det ju blivit tydligt för oss att de inte backar utan tänker riva den, säger tankesmedjans Anders Agnemar.

Föreningen har överklagat till förvaltningsrätten. Men domstolen tar bara upp ärenden som hanterats av kommunfullmäktige – vilket silorivningen inte har.

– Kommunen river utan att ta upp frågan i kommunfullmäktige, där man kan överklaga till förvaltningsrätten. Det är därför vi tittar var man i övrigt kan hantera frågan. Det är JO och polisen. Där är vi nu, säger Agnemar.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) har frågan visst tagits upp i fullmäktige, när de i juni 2022 beslutade att kommunstyrelsen ska ta beslut i sådana frågor.

– Det beslutet är vi skyldiga att följa. Det var en total politisk enighet om att den ska rivas för det finns inget annat ändamål till den, säger han.

undefined
"Det är inga tveksamheter. Den ska rivas", säger Peter Karlsson (M), som nu har polisanmälts av Vadstenaföreningen Tankesmedjan runda bordet.

Peter Karlsson är besviken över polisanmälan.

– Det här beslutet har överklagats till en mängd olika instanser. Kommunen får rätt i alla. Nu när man inte kommer längre i domstolarna så trodde jag faktiskt att "nu tar det väl ändå slut?" Men då kommer alltså en polisanmälan. Dels är det lite svårt för mig att förstå andemeningen i att jag skulle ha gjort något brottsligt. Jag tycker också att det är både sorgligt och beklämmande.Det här är ett rättshaveristiskt beteende.

"Vi förstår att Peter Karlsson tar till vilka kraftuttryck som helst, när sakargumenten tryter", kommenterar tankesmedjan att kommunalrådet kallar polisanmälan rättshaveristisk.

Kommundirektör Madeleine Andersson beskriver anmälningarna som märkliga.

undefined
Madeleine Andersson, kommundirektör, har också blivit polisanmäld av tankesmedjan.

– Tjänstemännen har följt de politiska beslut som har fattats på demokratisk väg. Det är vår roll att utreda och lämna fram underlag för politisk behandling, vilket har skett. Det känns oerhört märkligt att en grupp inte respekterar den demokratiska ordningen och istället går vidare på det här sättet, säger hon.

undefined
Silon ska bevaras menar Anders Agnemar och Ryno Berg. Nu har de polisanmält två kommuntoppar.

Tankesmedjan menar att de har beräkningar som visar att det skulle vara billigare att bygga vårdboende i den gamla silon än att bygga nytt, något som kommunen planerar för.

– Vi ser att det skulle vara en reducering av kostnaden i storleksordningen 30 miljoner. Det har vi påtalat för kommunledningen, men vi får inga svar, säger Ryno Berg.

De kräver därför, både i polisanmälan och JO-anmälan, att kommunen gör vidare utredningar om vad silon kan användas till.

Men Peter Karlsson håller inte med om att utredningar saknas.

– Det är oerhört väl utrett. Det är inga tveksamheter. Den ska rivas. Sedan kan någon annan tycka att det ska byggas ett Lalandia eller en klättervägg. Det finns en mängd olika förslag, men det är en uttjänt spannmålssilo. Man kan ju inte utreda önskemål till höger och vänster. Då skulle kommunen stanna, säger han.

Har du blivit kontaktad av polisen?

– Nej. Och jag kan inte förstå hur det skulle kunna vara brottsligt att följa demokratiskt fattade beslut.

Vice chefsåklagare Malin Axelsson vill inte lämna några närmare detaljer i ärendet utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

"Jag har gett direktiv om utredningsåtgärder i ärendet, men kan inte säga vilka åtgärder som gäller tyvärr", skriver hon i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!