I samband med det stora skolprojektet i Vadstena har tidigare Sankt Persskolans elever huserat nere på Birgittaområdet. Vid höststarten i år var det Petrus Magnis tur att flytta in, i väntan på att deras skola ska genomgå en större renovering.
– Från början skulle vi vara här i ett år, men nu blir det två. Ett år smashar till, men två år är en lång tid för eleverna och vi tycker att det varit extremt slitet på väggarna med gamla pluggar och spackel, säger bildlärare Lina Grundstam.
Hon berättar hur hon i början av terminen blev kontaktad av en kollega som föreslog att lärarna själva skulle snygga till väggarna inför skolstarten.
– Då tänkte jag att det är roligare om eleverna får göra det själva, säger Lina.
Men det handlar inte bara om att bara rolla över några väggpartier. Uppdraget genererar i en bredd av kunskaper. Eleverna har initialt fått titta på olika konstnärers målningar för att få inspiration. En riktlinje är att skapa abstrakta verk.
Efter att ha gjort pappersskisser har respektive årskurs, en gång i veckan, jobbat praktiskt ute i korridorerna. Enskilt eller i grupp. Totalt handlar det om att färdigställa omkring 48 väggar, på flera plan i huset.
Lina tycker att det är kul att alla får vara med och att det är viktigt att eleverna bli nöjda eftersom det handlar om deras arbetsplats.
– Vi vuxna hade inte kunnat göra det här lika bra, säger hon.
Samtidigt poängterar bildläraren att det handlar om frihet under ansvar.
Vadstena kommun har bidragit med några tusenlappar till färg. Skolan har även sponsrats av en lokal målerifirma.
Inför varje bildlektion börjar Lina med att ge eleverna lite praktiska råd, innan de får gå loss på väggarna. De får tips på hur de ska hålla penseln när de vill måla detaljer och uppmanas att vara noggranna med att lägga papp under färgburkar och ovanpå skåp.
– Jag tycker att det här är jättekul. Man brukar inte få göra så här i skolan, säger Mahedi Tawakali som går i sjuan.
– Det här är roligare än att ha matte eller vanlig bild och att man får välja vad man ska måla. Man får vara med sina vänner och det är roligt, säger kompisen Abdul Alaktaa.
Felicia Landl Andersson koncentrerar sig på detaljerna.
– Där här är kul för jag gillar att måla, säger hon.
I slutet på veckan ska allt arbete vara klart.
– Jag vill att man ska känna att det här är elevernas skola. Inte någon annans, säger Felicia Landl Andersson.