Sofie har sitt kontor hos Infocenter, turistbyrån, på Storgatan i Vadstena. Där jobbar ytterligare två personer, men under vår, sommar och höst förstärks styrkan ytterligare, förklarar hon.
Sofie har verkat inom besöksnäringen i många år. Innan flytten till Vadstena för fyra år sedan var hon anställd hos Svenska turistföreningen. Bland annat drev hon STF af Chapman & Skeppsholmen i Stockholm. Därefter jobbade hon med att bygga upp Allemansrättskolan för barn, inom samma förening. Sofie har också ansvarat för Pensionat Solgården i Vadstena.
Exakt hur det nya uppdraget i Vadstena kommer att gestalta sig är lite för tidigt att säga, säger Sofie.
– Men dels handlar det om att utveckla Infocenter, bemanna och se till att det är rätt kompetens på plats här. Sedan har jag även en samordnande roll i att nätverka och vara i dialog med alla som verkar inom besöksnäringen på olika sätt. Det kan handla om att samverka med logigrupper i stan, med omnejd, och grupper som anordnar evenemang. Att sprida information lokalt, men också externt mot besökare.
Som destinationsutvecklare handlar det också om att kommunicera och samverka med aktörer i hela regionen.
Finns det mer att utveckla i Vadstena, en typisk turiststad som varit det länge?
– Det finns alltid möjlighet att utvecklas, vi måste det. Det märker vi tydligt i pandemin. Det är nya saker som efterfrågas.
Men vad det innebär specifikt för Vadstena är lite för tidigt att säga. Rent generellt har hon noterat förändrade beteenden hos människor.
– Fler är öppna för digitala upplevelser, utflykter på egen hand och det finns ett ökat intresse för naturnära upplevelser.
Att försöka jobba med detta lokalt är en målsättning för Sofie.
Hon säger vidare att också historiska platser måste utvecklas för att kunna förmedla en berättelse, känsla eller budskap. Men det måste ske på mottagarens villkor, som den vill bemöta det.
Känner du att du hamnat på rätt plats?
– Nu har jag landat. Det här är precis vad jag ska göra. Det här är drömjobbet.
Kan du se några utmaningar?
– Ja. Det ska man alltid vara ödmjuk inför. Ska man vara med och utvecklas, vårda det gamla och samtidigt tänka nytt, är det en utmaning i sig. Att stödja samverkan kräver också rätt mycket ödmjukhet och förmåga att få ihop ett gemensamt mål, säger Sofie Jorsell.