Nu släpper Eva Mattsson boken om Vasaätten

"Det har saknats en bok som handlar om förändringar i Vadstena under Vasaättens tid", säger Eva Mattson. Nu har hon skrivit den bok hon saknat.

Eva Mattsson.

Eva Mattsson.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-05-28 09:56

Eva Mattsson har tidigare skrivit en bok om Katarina Jagellonica och hon har jobbat med slottet och guidande vandringar i Vadstena.

Boken hon nu skrivit heter "Vasarna i Vadstena".

– Jag tycker inte vi har någon bok som beskriver och förklarar historien under Vasatiden. 

Boken tar sin början 1521 då Gustav Vasa i Vadstena utses till riksföreståndare. Något som i år uppmärksammas genom jubileet "Gustav Vasa 500 år". 

– Man tänker inte så ofta på att Vasatiden är så lång som den är.

Den pågår från år 1523, när Gustav Vasa blir kung, och fram till 1654.

– Under den tiden äger otroligt stora förändringar rum i samhället och i Europa, säger hon.

Hon berättar att det är kärleken till Vadstena som gjort att hon skrivit den här boken.

Boken är skriven i ett mera lokalt format och hoppas genom det kunna erbjuda Vadstenaborna en större kunskap om vad som hände under den här perioden och varför det hände.

– Varför samhället sedan på 1600-talet såg ut som det gjorde. Under Vasatiden blir vi ett rike och på slutet är vi en stormakt, säger hon.

Gustav Vasa lade grunden till den utvecklingen.

– Jag lägger ingen värdering i det, om det är bra eller dåligt. Jag vill berätta historien så att man förstår den och det som händer. Så att man ser den tiden som en del i det som händer internationellt i övrigt. 

I arbetet med boken har hon gått igenom Gustav Vasas brev. Genom breven har hon kunnat se hur han tänker och vad han engagerat sig i.

Hon berättar att hon är intresserad av de händelser som finns dokumenterade och tar som exempel när Katarina Stenbock som 17-åring gifter sig med Gustav Vasa som då är 56 år i klosterkyrkan.

– Och dagen efter kröns hon i klosterkyrkan.

Allt detta finns dokumenterat i detalj.

– Det är sådan information som jag tycker inte nått ut riktigt och som jag tror man tycker är kul att ta del av.

I sin bok vill hon sätta händelserna i sitt sammanhang. Gustav Vasa var en envåldshärskare, men att det var så makten fungerade då. Demokrati fanns inte.

– Samtidigt finns det många likheter som vårt närmande till EU nu har ganska stora likheter med början av Kalmarunionen. Besluten tas långt ifrån oss mer och mer.

På den tiden protesterade stormän och borgare mot Kristian II och ifrågasatte Roms och påvens stora inflytande och att beslut togs långt bort.

– Jag har velat beskriva enkelt och väldigt kort om alla regenter under Vasatiden. Den sista är drottning Kristina, eller kung Kristina som jag faktiskt kallar henne. Jag anser att hon var regent. Drottning det blir man när man gifter sig med en kung, men man har inte samma rättigheter som en kung. Hon hade alla rättigheter som en kung. Hon var en fullständig regent.

Boken innehåller även mycket bilder.

– Jag har verkligen försökt göra det lättförståeligt och intressant.

Liksom i sin förra bok har Eva Mattsson även nu jobbat med korta fiktiva berättelser i delar av boken.

– Det börjar till exempel med att Gustav Vasa rider in i Vadstena 21 augusti 1521.

Eva Mattsson påpekar att hon är stolt över att boken är lokalproducerad.

Hon ger ut boken på eget förlag. Den har tryckts på Alla Format i Vadstena. Carin Lundblad har gjort den grafiska formgivningen, Mattias Frisk från Mjölby har gjort framsidan och ett stipendium från Vadstena Sparbank har gjort det möjligt att ge ut den. 

Eva Mattsson

Är konsthistoriker, kulturproducent och har arrangerat historiska vandringar och föredrag.

Hon debuterade 2018 med boken Furstinnan – en biografi om drottning Katarina Jagellonica.

Vasarna i Vadstena är hennes andra bok och är en bok med mera lokal knytning till Vadstena som var en central plats för Vasaregenternas maktutövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!