– Nej, jag är glad och stolt över det jag har varit med om och kunnat bidra med. Visst, kanske är Moderaterna i behov av erfarenhet inifrån nu, men jag tror mer på att varje generationen måste få forma sitt eget lag, säger Gunilla Carlsson.
När vi når henne är hon lite typiskt på väg till en träff med moderatkvinnor i Linköping för att tala om just politiskt ledarskap. En händelse som ser ut som en tanke ...
– Jag ska prata om en bok med texter av tidigare moderata kvinnliga statsråd och där jag själv medverkar. Men den träffen har varit planerad sedan åtta månader, försäkrar Gunilla Carlsson.
Annars är det kanske inte så konstigt att spelbolag nämner Gunilla Carlsson som partiledarkandidat. Kan Carl Bildt på allvar dyka upp i diskussionen, så varför inte också den flera år yngre Gunilla Carlsson, 54? Dessutom, bland mycket annat: biståndsminister 2006-2013 och förste vice partiordförande 2003-20015.
När hon lämnade var hon besviken på hur det moderata partiarbetet utvecklats. Och spelet kring Anna Kinberg Batras avgångsbesked tycker hon bara bekräftar att partiet varit fel ute:
– Vi har inte lyckats förmedla känslan av vad vi vill, vad som behöver reformeras och att politik är för alla. Det måste därför vara ett lagarbete genom alla nivåer, som också når lokalplanet, säger Gunilla Carlsson.
Hon tolkar att fokus mer hamnat inåt partiet och där fastnat i personfrågor.
– Det finns mycket annat att ägna sig åt om vi ser oss omkring, även i Östergötland. Varför blir vi mindre än Konsensus och KD i Vadstena respektive Ödeshög? Varför knäcker M aldrig koden i Norrköping?