Jätteintresse för årets konstrunda i Vadstena

Intresset för Vadstena konstrunda ökar. Fler konstnärer än någonsin ställer ut under årets runda. "Vi ser fram emot det här", säger Lena Linde.

Lena Linde, konstrundans ordförande, ser fram emot årets runda.

Lena Linde, konstrundans ordförande, ser fram emot årets runda.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2022-09-01 20:30

Under pandemin fick stora anpassningar fått göras, men Vadstena konstrunda har genomförts varje år. 

– Men ändå är det precis som ett uppdämt behov för i år har vi tokmånga anmälningar. Det är mellan 75 och 80 konstnärer som ställer ut och det brukar ligga på runt 50, säger Lena Linde, ordförande för Vadstena konstrunda.

Att antalet utställare inte är exakt angivet beror på att gallerier som är anmälda har fler än en utställare i sina lokaler.

I år har konstrundan fått möjlighet att ha samlingsutställningen i västra vallen på slottet. Med en så stor lokal kom också möjligheten att kunna ha fler som ställer ut.

Utställare finns på 43 olika platser i centrala delarna av Vadstena och som vanligt finns allt inom gångavstånd för besökarna.

– Det är en väldig blandning och det är också väldigt roligt, säger hon.

Samlingsutställning i västra vallen har ställt nya krav på rundans arrangörer.

– Vi måste ha skärmar för att kunna sätta upp allting så vi håller på och bygger det.

Att man måste bygga skärmar innebär förutom arbete en kostnad, men de räknar med att kunna finansiera det genom utställarnas deltagaravgifter.

Även under åren med pandemi och restriktioner hade konstrundan många besökare.

– Det är roligt. Det visar att det här är viktigt för människor. Att kultur är viktigt i den här formen också, säger hon.

Konstrundan pågår helgen 9-11 september med invigning på borggården på fredagen klockan 16.00.

– Då öppnar samlingsutställningen, säger hon.

Alltfler konstnärer från andra kommuner vill komma och ställa ut i Vadstena berättar Lena Linde, konstrundans ordförande.
Alltfler konstnärer från andra kommuner vill komma och ställa ut i Vadstena berättar Lena Linde, konstrundans ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!