Många pojkar flyr undan oroligheterna i Irak och kommer ensamma till Sverige. Även från andra länder, särskilt från Somalia och Afghanistan, kommer ensamma barn utan vårdnadshavare hit.
Just nu anländer 30-40 ensamma barn i veckan och 200 som fått tillfällig bostad väntar på att få flytta vidare.
Barnens erfarenheter och levnadsöden varierar mycket, men gemensamt för dem är att de tillhör en av de mest utsatta grupperna i samhället.
Vadstena kommun har inte tagit emot flyktingar sedan 1993. På försommaren i fjol kom för första gången på tolv år en förfrågan från Migrationsverket. Det bestämdes att Vadstena skulle ta emot 70 flyktingar sammanlagt i fjol och i år.
Omkring 40 av dem har kommit.
I december förra året skickade Migrationsverket ut ännu en förfrågan till kommuner runt om i Sverige. Denna gång gällde det flyktingbarn som kommer utan vårdnadshavare i sällskap.
Om alla kommuner kan ta emot ett eller två barn så skulle behovet av platser tillgodoses, skriver man i brevet.
Men Vadstena kommun säger nej.
- Vi vill satsa på att göra bra ifrån oss när det gäller den grupp som vi redan gått med på att ta emot, säger kommunalrådet Tommy Palmqvist (s). Det är ett stort åtagande för en liten kommun och det kommer i första hand nu. Därför vill vi inte säga ja till ännu en överenskommelse.
Även Motala kommun har sagt nej till att ta emot ensamma flyktingbarn. Anledningen är att kommunen anser sig ha svårt att få tag i familjehem och andra resurser som behövs och att man därför inte är säker på att kunna ge barnen det stöd de behöver.