Det är vad Vadstena kommun planerar efter att ha sagt upp avtalet med nuvarande fjärrvärmeleverantören Solör Bioenergi Öst.
Fjärrvärmeavtalet löper ut nästa vår och måste sägas upp ett år i förväg. Detta gjordes på ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen i mars.
I avtalet som löper på 20 år finns en klausul som säger att kommunen har rätt att lösa in anläggningen efter avtalstiden utgång. Vadstena kommun har för avsikt att utnyttja den klausulen.
– I februari fick vi beskedet att de skulle lösa ut oss ur avtalet. Det är en stor besvikelse. Vi blev helt överrumplade, säger regionchefen Jan Lindkvist.
Anledningen till att kommunen säger upp avtalet uppges vara en ogynnsam prisbild. De anser helt enkelt att Solör Bioenergis fjärrvärme är för dyr.
Detta tycker Solörs vd Anders Pettersson är konstigt. Kommunen har aldrig utnyttjat möjligheten att kalla till förhandling om priset. Inte ens inför avtalets utgång har man kallat till förhandling eller ens haft en dialog.
– De vill inte träffa oss och inte prata med oss. Om priset är det allra viktigaste för dem så borde de göra något åt det, säger han.
Vadstena kommun tänker sig köpa ut Solör Bioenergi ur fjärrvärmeanläggningen vid Tegellöten utanför Vadstena tätort. Därefter vill de att Tekniska Verken i Linköping ska ta över.
När Solörs representanter kallades till kommunen fanns redan Tekniska Verkens representanter på plats.
– Det som Tekniska Verken presenterade för oss var en plan att bygga en lång ledning från Mjölby till Vadstena. Det är en 18 kilometer lång ledning och sedan förse Vadstena med värme genom denna långa ledning. Det skulle innebära att man lägger en av pannorna i vår anläggning i malpåse och så skulle man bara köra den anläggningen på spets så att säga, säger Anders Pettersson.
Det innebär att den anläggning som nu är helt fossilfri och som byggts om för omkring 50 miljoner kronor de senaste tre åren bara skulle användas några månader om året då det är som kallast.
– Jag tycker att det känns märkligt att bygga en så lång ledning, 18 kilometer, det kommer säkert kosta någonstans runt 100 miljoner plus minus. Och att bygga den ledningen för att ersätta något som idag är fossilfritt. Jag förstår inte varför man lägger de pengarna på det. I Sverige borde vi ju ändå lägga pengarna saker och ting som gör att vi kan bli fossilfria. Inte att vi ersätter fossilfritt med sopor och flis från Mjölby, säger han.
Anders Pettersson uppskattar att byggnation av en sådan rörledning skulle kosta omkring 100 miljoner kronor.
Solör har anlitat advokater och överklagat beslutet.
– Vi säger att det är ett olagligt beslut. Man kan inte fatta det beslutet eftersom det inte är lagligt att lösa in den här optionen, säger han.
Bolagets advokater pekar på att det enligt Jordabalken är olagligt att ha optioner avseende fast egendom.
Överklagandet ligger just nu hos förvaltningsrätten och Solörs styrelse är enig om att driva frågan.
– Är det ett olagligt beslut så släpper vi inte vår anläggning bara. Och jag som vd får genomföra den kampen.
Från fjärrvärmeföretagets sida skulle man vilja ha en dialog med Vadstena kommun.
– Fick jag bara träffa bestämmande personer i Vadstena så skulle vi kanske kunna komma till en lösning som inte kostar så otroliga summor i advokatkostnader, från båda sidor så att säga, men de vill ju inte det, säger han.