Kommunen har i dagarna bildat en arbetsgrupp med representanter från integrationsenheten och socialtjänsten, samt en styrgrupp med förvaltningschefer. I normala fall får kommunen anvisningar från Migrationsverket om flyktingmottagande, men då många privatpersoner också agerar på egen hand, behöver kommunen skapa sig en bild av situationen, enligt bildningschef Johan Wernström.
Vadstena kommun har själva, hittills, kunnat meddela Migrationsverket om 14 platser på elevhemmet, gamla Vadstenagymnasiet.
– Det här första läget, sedan fortsätter vi titta på andra alternativ i arbetsgruppen.
Hur förberedda är ni på en sådan här situation?
– Vi får ta höjd för vad vi antar oss möta. Vi förväntar oss att möta människor i nöd och som varit med om hemska upplevelser. Därför måste vi samverka med socialtjänst, skola och elevhälsa och vara lite på tårna, säger Wernström och fortsätter:
– Vi är mitt uppe i brinnande planering och har inte fått några anvisningar än från Migrationsverket. Däremot har vi det privata initiativet som vi vill ha koll på.
Som vi tidigare nämnt anländer en buss med flyktingar i slutet på veckan till Vadstena, på initiativ av Fredrik Särnehed och Kjell Bergqvist.
I förra veckan hade också Fritidscentrum öppet några dagar, som en tillfällig insats, för familjer som redan anlänt, enligt Wernström. Om verksamheten kommer att fortsätta nyttjas som mottagningslokal är i dagsläget oklart.