Då Vadstena-Akademien har varit nära kopplad till Vadstena Sång och Pianoakademi och Nils Spangenberg har suttit med i dennes ledningsgrupp. En granskande grupp utan insyn i ekonomin.
– Jag kan egentligen bara understryka att jag tycker att Folkuniversitetet har skött det på ett väldigt dåligt sätt. De säger att de har förvarnat, men det tycker jag inte de har. De har pratat i alla år att det är svårt i ekonomin, men att man satsar ändå. Och så hux-flux meddelar man det här.
Pianodelen av utbildningen har ju varit vilande en tid på grund av för få sökande. Har man inte då anat åt vilket håll det är på väg?
– Det där argumentet kommer upp nu. Och det har varit mycket funderingar kring det där och att man kanske skulle vara flexibel och ha en ren sångutbildning under en tid. Det skulle ske ett utvecklingsarbete, men det har stått stilla. Så det kan absolut inte vara ett skäl.
Olof Olsson, rektor för Folkuniversitetet Öst, berättar att man arbetat med utvecklingsarbetet.
– Vi har tittat på kvaliteten på utbildningen men också arbetsmiljön och ekonomin. Vi har gjort en omstöpning av programmet för att få ordning på arbetsmiljöförhållandena. Där är vi i mål, men det vi inte kom i mål med ännu är den ekonomiska delen. Att då ordning på ekonomin är fokus under pausen. Vi har, med tanke på omvärldsläget, inte möjlighet att gå in och sponsra utan vi måste hitta en långsiktig lösning.
Nils Spangenberg upplever att Folkuniversitetet inte sökt stöd och hjälp i tid från regionen, kommunen, stiftet och privatpersoner. Några som tidigare ska ha hjälpt utbildningen i dess begynnelse.
– Att man dessutom hade intagningsprov, trots att man visste att de inte skulle ta in några. Det tycker jag är oetiskt. De som sökt har ju satsat på att komma in där, så blir de ställda och missar andra skolor. Jag tycker det är väldigt illa skött, säger Spangenberg och fortsätter:
– Så här gör man inte mot någon, och framför allt inte unga människor när man är en jättestor organisation för utbildning.
Enligt Olof Olsson har diskussioner med regionen funnits under en period.
– Jag har också förstått att Vadstena-Akademien har hjälpt oss i samtal med kommunen för att hålla hyran nere. Det är de två sakerna som jag känner till, säger han.
Varför hade man ett intagningsprov när man visste att det inte skulle gå vägen?
– Vi har haft förhoppningar att hitta pengar eller på något sätt driva det vidare. Här kommer säkert ord mot ord stå mot varandra, men vi har fått en tydlig uppmaning om att inte pausa intaget och dra på det så länge som möjligt om vi hade hittat en väg ut.
Med den information som ni hade som huvudmän, hade inte ni ändå kunnat stoppa det?
– Det är i dialog vi har haft med våra lokala partners som i samförstånd och förhoppning om en lösning har väntat så länge som möjligt, säger Olof Olsson.
Nils Spangenberg ser ändå ljust på framtiden.
– Jag hoppas på att det kan finnas någon annan utbildningsanordnare som skulle vara intresserad. Utbildningen är av så stor vikt, inte bara lokalt, utan nationellt och internationellt. Den har en stor betydelse för hela musiklivet, så därför kan jag ana, utan att säga för mycket, att det kan finnas intresse från annan utbildningssamordnare.
Olof Olsson meddelar dock att Folkuniversitetet i dagsläget inte har haft kontakt med någon annan aktör som kan tänka sig ta över skolan.