Fyndet i Aska kan kopplas till Lofoten

För andra året i rad är arkeologen Martin Rundkvist i Aska för en ny utgrävning som redan gett resultat.

Martin Rundkvist har haft fokus på Östergötland sedan 2003 och har hunnit skriva två böcker.

Martin Rundkvist har haft fokus på Östergötland sedan 2003 och har hunnit skriva två böcker.

Foto: Amanda Svanberg

Vadstena2021-07-18 10:00

Arkeologen Martin Rundkvist har återvänt till Aska för att tillsammans med ett tjugotal arkeologstudenter fortsätta den intresseväckande utgrävningen. Förra året fann de flera guldminiatyrer från vendeltiden och liknande fynd har hittats även i år. 

– Min handledare Jan Peder deltog i utgrävningarna på Helgö (i Mälaren) där de hittade tjugosex guldminiatyrer "guldgubbar", vi har hittills hittat trettio, säger Martin Rundkvist.

Vad vet ni hittills om guldgubbarna?

– Vi har lärt oss att de använde sig av stämplar för att massproducera motiven. Likadana motiv har hittats på andra platser, bland annat i Glanshammar utanför Örebro och i Lofoten i Nordnorge.

Vad kan man dra för slutsats av det?

– En slutsats vi kan göra är att de här människorna var makthavare med ett internationellt kontaktnät. Kopplingen vi har gjort till Nordnorge har blivit ännu tydligare efter att vi fått tillbaka ett provsvar från en spelpjäs vi hittat. Provet visade att spelpjäsen var gjord av ben från nordkapare, en valart som lever i Nordatlanten, säger han och tillägger:

– Eftersom det inte finns några skriftliga källor från vendeltiden är arkeologin vår enda kunskapskälla. Utifrån motiven i guldgubbarna kan vi göra kopplingar till andra platser och på så vis få reda på hur de rörde sig och levde. 

Vad föreställer guldgubbarna?

– Ett motiv föreställer en man och en kvinna som kramas och till det motivet finns två huvudidéer, antingen att personen som delar ut guldblecket härstammar från gud, personerna i bilden är de gudomliga förfäderna som skapade han och hans familj. Guldblecket markerar också att han och hans familj därför inte ska bli ifrågasatta. En annan idé är att det handlar om ett bröllop som utspelar sig i den stora gästabudssalen i huset och där guldblecket i så fall är en gåva. 

Hoppas ni på att hitta något mer?

– Vi gräver för att förstå hur människorna under Vendeltiden levde och av den anledningen letar vi efter alla möjliga spår. En upptäckt vi har gjort är att de åt på ett oförnuftigt sätt, de slaktade spädgrisar istället för de stora gamla grisarna. Det indikerar på att de åt lyxigt och hade det bra ställt. Vi har även upptäckt att de förmodligen hade många sköldar på väggarna, det har vi lärt oss genom spår från sköldarnas detaljer som legat i golvlagret. Sedan är det självfallet spännande med överraskningar, säger Martin. 

Karta: Aska
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!