– För mig handlar det om ekonomin och framtiden, både att kunna leva nu och även som pensionär, säger Kim Petersson och hennes kollega Gullan fyller i:
– Jag vill jobba och tycker att det är roligt att komma till jobbet. Därför vill jag jobba heltid. Sen tänker jag på framtiden också, på pensionen.
Att införa heltid som norm inom äldreomsorgen har varit på gång länge men det fick läggas på is med anledning av coronapandemin.
– Men nu är det igång och det känns bra, säger Kim.
Hon har haft en tjänst på 86 procent, Gullan på 93 procent, men båda har jobbat heltid i stort sett varje månad genom fyllnadstid för att täcka upp för frånvaro.
– Men det är skönt att det ligger i schemat nu, säger Kim.
– I fyra år har jag tjatat på min chef om att få full tid, så jag är glad, säger Gullan.
Heltidsnormen är delvis en jämställdhetsfråga, då den rör kvinnodominerade yrken som omsorgen.
– Jag har nog aldrig sett det på det sättet, att det är ett steg mot jämställdhet, men är det så är det bra, säger Kim.
Fler heltidstjänster skapar så kallad resurstid, då personalstyrkan är större än vad jobbet kräver. Det kommer bland annat innebära att ordinarie personal täcker upp vid sjukdom.
- Vi kommer också få möjlighet att gå utbildningar, digitalt, och det är bra, säger Kim och både hon och Gullan ser att timmarna också kan ge pensionärerna lite extra.
– Det blir ju mer närvaro, säger Gullan och räknar upp extra promenader, kanske en fika, fix med naglar, hår och annat som skapar guldkant för omsorgstagarna.