Folkhögskolans ekonomi har under många år varit svår. Oron har hängt i luften och verksamheten har tvingats till omfattande förändringar och omprioriteringar. En handfull tjänster har kapats, en fastighet har sålts och nedläggningshotade musiklinjen har fått ny huvudman.
– Det har varit en lång process mot en långsiktigt hållbar ekonomi. En tuff tid. Det är inte över än men nu känns det som att vi är på rätt väg, säger rektor Karin Nyström.
Genom en lösning för musiklinjen som presenterades i höstas kommer skolan att avlastas ekonomiskt samtidigt som utbildningen blir kvar i Vadstena. Från och med höstterminen 2017 heter linjen Vadstena sång- och pianoakademi och drivs av Folkuniversitetet och Vadstena-Akademien.
Folkhögskolan har också sålt Trefaldighetsgården och i stället blivit hyresgäster i fastigheten.
– Vi hade inte riktigt råd att ta hand om fastigheten, som kräver särskild vård i och med att den är k-märkt. Vi är glada att vi fick till en försäljning till en ägare som tycker att det är roligt att vi finns där, säger Karin Nyström.
Verksamheten ser nu framåt, bland annat med två nya linjer till hösten. I "Till källorna" studeras kristna traditioner samt kristendomens historia ur ett spirituellt perspektiv.
– Det blir lite som ett andligt smörgåsbord där vi varvar föreläsningar och övningar. Vi ser ett ökat intresse för andliga frågor och möter många som söker en andlig miljö och vill utveckla sin tro, säger lärare Maria Brolinson.
Till hösten startar också "Mot målen", en utbildning i ekologisk, etisk och ekonomisk hållbarhet centrerad runt de globala målen.
– Det är efterfrågat och vi tror att det finns ett behov. Varenda människa skulle behöva gå den här kursen, säger lärare Helena Eriksson.
Skolan har också passat på att omforma en del gamla kurser. Det finns även planer på att tillsammans med Vadstena guideförening starta en avancerad guideutbildning med möjlighet till certifiering, kanske redan till höstterminen.
Samtidigt vill skolan försöka lyfta sin uthyrnings- restaurang- och konferensverksamhet ytterligare.
– Vi vänder på alla stenar, säger Karin Nyström.
Hon fortsätter:
– Det känns bra men vi kan inte dra på guldbyxorna och spendera än. Vi måste hålla det stramt fortsättningsvis också. Förhoppningen är att vi ska börja bygga upp vårt kapital.