I den politiska viljeförklaringen för mandatperioden 2023–2026 gavs Vadstena kommuns HR-avdelning uppdraget att utreda om det var möjligt att införa fria arbetskor för vård- och omsorgspersonal. Den utredningen är nu klar och i den konstateras att svårigheten är att undvika att de anställda förmånsbeskattas och att kommunen därmed också får en ökad kostnad i form av högre arbetsgivaravgifter.
– Det är där den kniviga frågan är. Det är inte så att vi som arbetsgivare inte vill medverka i en sådan här reform, snarare tvärtom. Vi vill göra det bästa för våra medarbetare i den mån det är möjligt utan att kostnaden blir för stor. Men om kostnaden för skorna läggs ovanpå lönen och det blir en förmånsbeskattning så blir de här skorna en ganska hög kostnad och nyttan för medarbetaren inte så stor. Det blir inte så bra i slutändan, säger HR-chef Susanne Linde.
Hon berättar att de i utredningen konstaterat att förmånsbeskattning kanske kan undvikas. Men då gäller det att leva upp till de kriterier som Skatteverket satt upp för arbetskläder. Det är oklart om kriterierna också omfattar arbetsskor. De kriterierna säger att arbetsskorna ska vara obligatoriska och endast får användas i tjänsten, inte på fritiden. De ska också vara anpassade för tjänsten och vara märkta med arbetsgivarens logotyp.
– Sen ska all personal i verksamheten som omfattas bära dem varje dag, varje stund på jobbet, som vi har uppfattat det. Det är det som är utmaningen. Det är en sak att sätta upp kriterier på ett papper, sen ska de följas också.
I utredningen har Linde undersökt om det finns något rättsligt avgörande som kan vara vägledande, utan att finna svar.
– Det finns ett par domar som säger än det ena än det andra. De går åt två håll men är inte vägledande. Så det är en chansning hur man än gör. Men jag har nämnt i utredningen att man skulle kunna prova på ett mindre ställe, säger Susanne Linde.
Frågan om fria arbetsskor kommer tas upp på kommande fullmäktigemöte. Rekommendationen då, från kommunstyrelsen, är att socialnämnden och kultur- och utbildningsnämnden tillsammans med HR-avdelningen i samband med budgetarbetet ska göra en plan för hur utredningens slutsatser skulle kunna användas i verkligheten.
– Om förslaget antas i kommunfullmäktige överlämnas det till respektive nämnd att avgöra om det är möjligt att implementera det i verksamheten eller inte, säger Susanne Linde.