Torbjörn hade starka upplevelser i Jerusalem

Kyrkoherden i Vadstena var präst nere i det heliga landet. Där blev både de gamla bibliska platserna och den nutida Israel-Palestinakonflikten påtagbart verkliga.

Torbjörn i Vadstena klosterkyrka.

Torbjörn i Vadstena klosterkyrka.

Foto: Jonas Carlsson

Vadstena2016-07-18 16:45

– Det är en mötesplats för judar, kristna och muslimer. De heligaste platserna för de abrahamitiska religionerna (de nyss nämnda) finns där, säger Torbjörn Ahlund när vi möter honom i Klosterkyrkan i Vadstena.

Torbjörn åkte ner till Jerusalem i mitten av mars för att vara präst i Svenska kyrkans församling med lokaler hos Svenska teologiska institutet i tre månader. Där stod han för högmässor var fjortonde dag och gudstjänster när det kom olika grupper av människor. Han kunde även ge en kyrklig välsignelse av bröllop efter att de gift sig på ambassaden.

– Det är som en utlandskyrka, en plats för svenskar att komma till, förklarar Torbjörn.

Den starkaste religiöst kristna upplevelsen är nog ändå att komma till alla heliga platser i det heliga landet. Här finns både Jesu födelsekyrka i Betlehem och Golgata, där Jesus ska ha korsfästs.

– Plötsligt blir det man hört i söndagsskolan och predikat om verklighet, säger Torbjörn.

Även om kristendomen naturligtvis är en minoritet i området, är det här kristendomens vagga och det märks.

– Vi är stolta i Vadstena för att vi har en del av Sveriges äldsta kyrkor, men här talar vi om kyrkor från 300-talet.

Något som också är högst påtagligt i Jerusalem är självklart konflikten mellan Israel och Palestina. Torbjörn gick ett flertal gånger genom Checkpoint 300 mellan Betlehem och Jerusalem, en kontroll palestinier som jobbar i Israel måste gå igenom.

– Mellan 7 och 14000 ska ta sig igenom varje morgon. Checkpointen öppnar klockan sex, en del sover där på natten och börjar köa redan klockan två. Det är en mur som omger Betlehem flera meter högre än Berlinmuren, innanför lever palestinierna. Folk pressar sig fram och klättrar på varandra för att ta sig igenom kontrollen, förklarar Torbjörn.

Han tillägger också att palestinierna måste se till att komma igenom till sitt arbete på rätt tider, annars riskerar man att bli av med sina arbetstillstånd. Konflikten är något han pratar mycket om under intervjun och har klara åsikter om. Han ser att båda sidor kan göra saker för att förbättra förutsättningarna för fred.

– Jag är naturligtvis emot allt våld, även om palestiniernas attacker inte är jämförbara med det överdrivna våld Israels regering gör. Israel agerar utifrån rädsla och palestinierna utifrån frustration. Palestina måste vara tydliga med att de inte vill utradera Israel och Israels illegala bosättningar måste upphöra, resonerar Torbjörn.

Han ser det inte i första hand som en religiös konflikt, utan en kamp om makt och land. Torbjörn är inte direkt optimistisk om konfliktens framtid, men ser ändå ett visst hopp när han pratar med den vanlige mannen på gatan. Han nämner butiksinnehavare som ett exempel på vad som måste hända i konflikten för alla. Dessa är nämligen tvungna att komma överens med alla för att man ska sälja saker. Det är en medvetenhet om samexistens för att överhuvudtaget överleva, att man höjer sig över religiösa eller andra olikheter.

– Det handlar om insikten om människans överlevnad i den här regionen.

Under sin vistelse i Jerusalem blev han inbjuden till Rom för att bevittna när Elisabeth Hesselblad blev bekräftad som Sveriges blott andra helgon genom tiderna.

– En av de starkaste upplevelserna var en mässa dagen före i Peterskyrkan. Då sjöngs "Blott en dag" på svenska tillsammans flera hundra deltagare. Det var otroligt fint, minns han.

Där fick han sällskap av andra representanter från Vadstena.

– Att få åka med Birgittasystrar från både Jerusalem, Bethlehem och möta våra kära Vadstenasystrar var en härlig och spännande upplevelse, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!