Den torra sommaren har satt sina spår. På Kungs Starby gård, där självplockningen drog igång i söndags, mognade havtornen extra tidigt i år.
– Normalt sett brukar bären vara klara i slutet av augusti och sedan pågår säsongen en bit in i oktober, men så kommer det inte att bli i år, säger odlaren Elisabet Alströmer Schmekel.
Men rikligheten av havtorn har dock inte påverkats av de torra sommarmånaderna.
– Nej, det är precis lika mycket bär som vanligt.
Hon och maken Claes har odlat havtorn sedan 2009 då de planterade de första buskarna. Det dröjde dock några år innan skörden var igång.
– Det tar ungefär tre år innan de växer till sig, säger Elisabet Alströmer Schmekel och berättar att de nu istället måste lägga mycket tid åt att hålla efter buskarna för att de inte ska bli för höga.
Havtorn har blivit allt mer populärt de senaste åren. De syrliga bären har en exotisk smak och kan med fördel ätas som de är. Makarna Alströmer föredrar dock att koka marmelad av dem.
– Det går även att torka bären och lägga dem i svart te. Vinäger är också något som jag har testat, säger Elisabet och rabblar upp fler matlagningstips.
Att plocka havtorn kan vara en utmaning. För det första gäller det att akta sig för taggarna som bildas längst ut på varje gren. En del vill plocka havtornen bär för bär direkt från busken, men det kan lätt bli en kladdig historia. Elisabets tips är att klippa av grenen så att hela bärknippet följer med.
– Sen slänger du in dem som de är i frysen. Ta fram dem när de är helt djupfrysta. Sätt på dig ett par gummihandskar och sen vrider du till grenen och vips så lossnar alla bär.