Det är inte långt kvar nu, två veckor till den 11 september. Som en del i valrörelsen åker Andreas Norlén till de olika kommunerna i Östergötland. Under lördagen står Vadstena på tur. Vi slår oss ner, en bit bort från alla de valtält som monterats upp på Rådhustorget, på en bänk placerad under ett träd.
– Opinionsmätningarna pekar mot ett otroligt jämnt val där några få röster kan avgöra var regeringsmakten hamnar. Det visar hur viktigt det är att man faktiskt engagerar sig och deltar i det här valet. Varje röst räknas och varje röst kan bli avgörande, säger Norlén.
Du fick mycket att göra efter förra valet, kan det bli på samma sätt igen?
– Vi har ett ganska annorlunda läge nu än vi hade 2018. Då var det ganska oklart vem som skulle prata med vem och vem som skulle kunna samarbeta med vem. Under de här fyra åren har det utvecklats två sidor i politiken varav någon kommer att få majoritet i riksdagen.
Han fortsätter:
– 2018 hade vi alliansen på den ena sidan, och de rödgröna på den andra sidan. Var för sig samlade de kanske 40 procent eller därunder, och det går inte att bilda regering med ett stöd på 40 procent. Nu finns det förutsättningar för en stabilare regeringsbildning. Sen kommer det förstås att bli förhandlingar om vilka partier som ska ingå i en regering och vilket regeringsprogram man ska ha.
Att det nu ska ta tre månader att reda ut vilka som ska samarbeta och få första försöket att bilda regering, tror han dock inte.
Huruvida Andreas Norlén kommer att fortsätter som talman under nästa mandatperiod återstår att se. Två veckor efter valet väljer den nyvalda riksdagen talman.
– Jag får se om de ställer frågan efter valet. Då får jag ta ställning om jag vill fortsätta. Det har varit fyra roliga år, intressanta, utmanande och ansvarsfulla. Jag har trivts väldigt bra som talman.
– Här i Östergötland toppar jag Moderaternas riksdagslista. Jag hoppas jag blir invald i riksdagen. Om jag inte blir riksdagens talman får jag se vad det finns för andra möjligheter i riksdagsarbetet.
Om någon annan blir talman, vad ger du för råd?
– Tänk noga på vad som är lagom tid för ett sonderingsuppdrag till exempel. Mer tid behöver inte alltid vara positivt, för det krävs också en press. Samtidigt som det inte får bli en forcerad process.
Hade du den insikten från början?
– Det var något som jag lärde mig under processens gång. Avvägningarna man behöver göra.
Plötsligt skäller en hund högt – en katt ränner tvärs över torget. Hunden – som är kopplad – hålls tillbaka. Det ser ganska dråpligt ut och intervjun kommer av sig för ett ögonblick. Norlén kommenterar:
– Man undrar var den kom ifrån?
Sen fortsätter han.
– Hade jag vetat då vad jag vet nu hade jag kanske satt kortare tidsfrister i början till exempel.
Har du råd till hur lokalpolitiker kan komma överens när de ska bilda koalition?
– Det gäller både att man har en tydlig uppfattning om vad man själv vill, hur långt man är beredd att kompromissa. Men samtidigt har en beredskap att kompromissa, för att nå ett resultat.
Bästa fikatipsen under förhandlingar?
– I senaste regeringsbildningen i november förra året bjöd jag på hembakade bullar som Helena och vår son Henry hade bakat – med obetydligt bistånd från mig. Det var kanelbullar fyllda med äppelmos. Det är mitt baktips, det blir väldigt saftiga bullar om man har med äppelmos också, säger Andreas Norlén.