Ett rum och kök. En telefon. Mer än så fanns inte 1997 när prästen Hans-Erik Lindström fick Svenska kyrkans uppdrag att utveckla en mötesplats för pilgrimer i Vadstena.
Med tiden expanderade verksamheten, inte bara lokal- och personalmässigt utan även med olika aktiviteter som vandringar, retreater och pilgrimskurser.
Den här sommaren har Sveriges första pilgrimspräst spenderat två veckor i tjänst på Pilgrimscentrum i Vadstena, som har vuxit ytterligare sedan han gick i pension och flyttade till Stockholm 2009.
– Jag känner mig väldigt glad och lite stolt också. Framför allt är jag glad över att de som har fortsatt arbetet har anammat stafettpinnen som överlämnades. I dag är det här ett nationellt och skandinaviskt centrum. I början var det ju ingenting, säger Hans-Erik Lindström.
Han gläds över den växande pilgrimsrörelsen och nämner sommarens klimatvandring mellan Vadstena och Glasgow som ett tydligt exempel på den utveckling som pågår.
– Klimatvandringen förenar en slags inre vandring med ett starkt samhällsansvar. Det blir en kombination: En fot i själen och en fot i världen. Klimatet är ju vår tids ödesfråga. Jag hoppas att pilgrimsrörelsen i Skandinavien än mer kan anamma det.
Hans-Erik Lindström är den som myntade pilgrimens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.
– De kom till mig 1997 när jag satt framför Birgittastatyn här utanför efter en långvandring. Nu används de överallt och det är jag lite förvånad över men det känns naturligtvis jättekul. Det är sju vanliga substantiv som man tar spjärn emot och försöker tolka sitt liv genom.
Hans-Erik Lindström och hustrun Sanna Lindström har nu planer på att lämna Stockholm och i stället bli Vadstenabor.
– Det har vuxit fram under senare år. Ska man flytta en gång till i livet så vill vi hit, säger han och fortsätter:
– Det är olika saker som lockar. Dels för att Vadstena är Nordens i dag största pilgrimscenter. Dels pulsen vi har i Klosterkyrkan, med böneliv och meditation. Vadstena är outstanding på det sättet.
Med flera hundra pilgrimsvandringar bakom sig kommer han dock alltid att vara en människa på väg.
– Pilgrim, det blir jag i själen tills jag dör. Har man en gång erövrat den identiteten så tror jag att den sitter som berget, säger Hans-Erik Lindström.