Sven Catic gick från arbetslös till egenföretagare

I dagarna öppnade Sven Catic ett tvätteri på Blomvallagatan i Vadstena. Affärsidén kom han fram till efter att ha inventerat behovet av nya företag på orten.

Sven Catic tvättar allt från vardagskläder till festplagg, hemtextilier, sängkläder och arbetskläder.

Sven Catic tvättar allt från vardagskläder till festplagg, hemtextilier, sängkläder och arbetskläder.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2022-03-03 08:00

Sven är 27 år gammal och bosatt i Vadstena. Efter gymnasiet, samhällsprogrammet, jobbade han några år innan han valde att läsa upp betygen på Komvux. Att starta eget, säger han, har alltid funnits i tankarna.

– Förra våren när jag blev arbetslös började jag forska i vad jag skulle kunna erbjuda. Vad kan vara bra att starta som inte är en för dyr investering och inte så svårt att driva?

Sven kom i kontakt med Nyföretagarcentrum och upptäckte att närmaste tvätterierna från Vadstena, finns i Motala och i Ödeshög.

– Jag ville också få in miljön på agendan. Istället för att skicka tvätt vidare, varför inte öppna i Vadstena, funderade han.

Sagt och gjort, efter att ha hittat en lämplig lokal på Blomvallagatan, kunde affärsidén bli verklighet.

Sven visar runt i tvätteriet, där nästan all utrustning har kommit på plats. Han berättar att han jobbar med ett miljövänligt, vattenbaserat alternativ och att inga skadliga kemikalier används i tvättprocessen. 

Förtutom att han har fått plugga på en del för att sätta sig in i branschen berättar Sven att han också har gjort flera studiebesök på ett tvätteri i Söderköping.

Han säger att han inom kort hoppas kunna anställa en person. Möjligheter finns också att växa på sikt, tack vare lokalens storlek.

– Men man måste ha realistiska mål. Det är kunderna som i slutändan gör att du överlever, säger Sven Catic.

Att företagsdrömmen landade i ett tvätteri var lite av en slump, resonerar Sven Catic.
Att företagsdrömmen landade i ett tvätteri var lite av en slump, resonerar Sven Catic.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!