Camilla pendlade mellan Motala och Vadstena till sin arbetsplats på ABS- pumpar i två års tid och beskriver busskommunikationen som mycket god.
- Det gick jättebra och snabbt, säger Camilla som nyligen skaffat bostad i Linköping och som för tillfället tar bilen till jobbet trots att hon helst vill åka kommunalt. Eftersom hon börjar arbetet vid 07.30- tiden kan hon inte välja expressbussen från Linköping som avgår 08.00, den enda tiden på hela morgonen.
- Jag tog för givet att bussarna skulle gå lika bra från Linköping som från Motala och jag tänkte när jag såg busstabellen att det här är inte sant, det blev lite som en chock.
Hennes kollega Linda Norberg pendlar sedan fem år tillbaka till Vadstena. Men det innebär att hon måste åka både tåg och buss för att komma till jobbet i tid.
Linda går upp klockan fem på morgonen för att hinna med tåget till Mjölby en halvtimme senare. Därifrån går en buss som gör att Linda är på jobbet klockan halv sju. Ett resealternativ som varken Camilla eller omkring åtta personer av företagets anställda, som också pendlar från Linköping, köper.
I dagsläget pendlar de i bil men också det börjar fresta på eftersom de är fyra personer i varje bil som först ska hämtas upp på morgonen och sedan köras tillbaka till fyra olika adresser.
Vad tjejerna skulle önska är att Östgötatrafiken ser över antalet pendlande från Linköping till Vadstena. De vet att det finns personer på flera företag på orten som skulle önska att åka direktbuss till Vadstena.
- Frågan är hur länge man kommer att orka. Jag trivs jättebra med jobbet men om det här inte löser sig så vore det att ljuga att säga att Linköpingsmarknaden inte är attraktiv, säger Camilla.
Hon retar sig på att det till Linköping från Vadstena finns fyra avgångar om dagen före lunch med expressbussen, medan det till Vadstena bara finns en morgontur.
Och sista direktbussen hem går klockan 15.50.
- Då kan man fråga sig, hur många har arbetsdagar mellan klockan nio och halv fyra? fortsätter hon.
Trots att Vadstena expanderat både med bostäder och arbetstillfällen under senare år undrar tjejerna hur kommunen ser på att kompetent arbetskraft kanske väljer bort Vadstena på grund av pendlingssvårigheter.
- Man vet inte hur stort mörkertalet är. Hur många som skulle ha sökt arbete i Vadstena om bussförbindelserna varit bättre, säger Camilla Stoor.