Efter ett brev från förra kommunalrådet Tommy Palmqvist (S) började revisionerna att granska hur kommunens yttersta politiska ledning hanterat förbifartsbygget. Deras rapport pekar på att fel begåtts och nu skickar de frågan till kommunstyrelse och fullmäktige innan de själva yttrar sig om kommunalråd Jan Sundström (M) ska beviljas ansvarsfrihet eller inte.
2007 tog fullmäktige beslut om en avsiktförklaring med dåvarande Vägverket om en förbifart. Det sades också att innan själva byggets början skulle avsiktsförklaringen omsättas i ett genomförandeavtal som bland annat reglerar vem som skulle betala vad. Tiden går, kommunen tar fram en detaljplan och Vägverket en arbetsplan som politikerna under förra mandatperioden godkände. Men i planen blev kommunens ansvar större och dyrare. Där framkommer att Vadstena inte bara ska ta över ansvaret för den gamla genomfarten genom stadskärnan utan också en del av väg 206 ut till rondellen.
I maj 2012 skålas det i champagne när första stadtaget tas, men då börjar också S som nu är i opposition undra vad som hänt med genomförandeavtalet. Trots det kommer det inte fram något avtal. Först 1,5 år senare, i oktober 2013, tas beslut om avtalet. Då har det varit påskrivet i ett par månader – och trafiken rullar redan på den nya vägen.
Det som då blir ett problem är att Jan Sundström och kommunchefen skrivit på avtalet utan någon förankring i kommunstyrelsen eller fullmäktige. Det finns inga beslut. Det strider mot kommunens egna regler. Kommunens revisionsbolag skriver i sin granskning att ett fel begåtts när beslutet ensidigt tagits av kommunalrådet. ”Vi bedömer att beslutet är att anse som ett obehörigt beslutsfattande”, fortsätter man.
– Man får inte fatta beslut som man inte har mandat att ta. Det har hanterats felaktigt, säger revisionens ordförande Martin Nyström (S).
Men granskningen stannar inte där. I december 2012, ett halvår innan avtalet är påskrivet, skickar Trafikverket en räkning till Vadstena kommun på fyra miljoner kronor. 30 dagar senare betalas pengarna ut av Jan Sundström. Alla ekonomiska beslut i kommunen ska följa det attesteringsreglemente som kommunen satt upp, men så sker inte. Nu ska dock regelverket ändras.
När Tommy Palmqvist läser revisionens rapport får han en chock. Det som hänt, anser han, är betydligt allvarligare än vad han hade väntat sig.
– Ingenting har ju gjorts rätt. Han har försatt Vadstena i åtaganden som han inte har förankrat alls och det här har han jobbat på i ett helt år. Han borde avgå direkt, vi kan inte ha förtroende för en person som agerar så här och inte följer de demokratiska spelreglerna, säger han upprört.
Också Jan Turvall, lektor på Göteborgs universitet, använder ord som ”mycket allvarligt”. Han menar att det är upp till Moderaterna att avgöra om de fortfarande har förtroende för kommunalrådet eller om han borde ta en time-out eller avgå.
– Sedan är det upp till väljarna, det är ju de som utvärderar politikerna. Det här kan också skada allmänhetens inställning generellt till politiker och folks bild av Vadstena. Alla skandaler, oavsett vad de handlar om, kan skada en kommuns varumärke, säger han.
När MVT i höstas skrev om Tommy Palmqvists anmälan till revisionen regerade Jan Sundström kraftigt. Han erkänner att han gjort fel, men anklagade också sin företrädare för att driva en personlig vendetta mot honom och kallade agerandet för snaskigt.
– Det där var bara ett försök att bagatellisera. Det som är det allvarligaste är att Jan Sundström helt på egen han skrivit på ett avtal som kostar Vadstena kommun pengar och som är juridiskt bindande, säger Tommy Palmqvist.
Jan Sundström har en annan inställning. Han säger att avtalet inte kunde ha blivit annorlunda även om det hanterats enligt konstens alla regler och att det fel han har gjort inte har kostat kommunen någonting. Han har bara bommat att ta upp ärendet i rätt instans, en miss som ingen reagerat över trots att många varit involverade.
– Alla kan göra fel. Den som inte gör fel är inte född. Det är klart att det är allvarligt, men det är ett formaliafel i en fråga som alla var överens om. Och frågan om vägen har ju diskuterats hur mycket som helst. Då kan sådana här fel uppstå. Ärligt talat så vet jag inte ens i dag i vilken instans det här beslutet skulle tas, det vet inte revisionen heller.
Men Tommy Palmqvist är kritisk. Och han vill gärna veta hur mycket information de övriga i den borgerliga majoriteten haft. Har de också gått bakom ryggen på oppositionen undrar han.
– Och vi vet ju inte om det finns fler ärenden som man inte förankrat, säger han.
Några planer på att avgå har inte Jan Sundström. Men han har tydligt klargjort att han inte ställer upp i höstens val. Förbifartsfrågan har inte påverkat honom nämnvärt i det beslutet. Inte heller det faktum att revisionen just nu granskar ett annat ärende som handlar om hur han agerat.
– Det handlar om en medborgare som känner sig illa behandlad och där vi fått en dom mot oss. Där påstår man att jag gått in och tagit ett politiskt beslut. Men jag har, efter diskussioner med andra politiker, bara pratat med en tjänsteman och bett dem få saker gjorda. Men jag vill inte kommentera det mer just nu, säger Jan Sundström.
Rapporten från revisionerna om förbifarten är nu skickad till kommunstyrelsen och fullmäktige. När de yttrat sig kommer diskussionen om konsekvenser och om fullmäktige beviljar kommunalrådet ansvarsfrihet eller inte.
Det viner i telefonluren hos Jan Sundström. Han är ute och går i vintervädret. Sista frågan handlar om ifall han är orolig för fullmäktiges beslut.
– Nej.