"Målarprinsen Eugens Östergötland" är namnet på den sommarutställning som ska visas på Vadstena slott mellan juni och september. Här kommer man som besökare att kunna ta del av konstnärens målningar från östgötaslätten.
Prins Eugen ville i början av 1900-talet se andra vyer än Stockholm och sökte sig därför utanför huvudstaden. Det öppna landskapet på de östgötska slätterna var något som tilltalade honom så pass att han lät bygga sommarbostaden Örgården i Örberga utanför Vadstena.
I samband med att huset i år firar 100 år, och att Örberga kyrka firar 900 år, vill man nu uppmärksamma de tavlor som konstnären målade under sin tid här.
– Just hans målningar med östgötamotiv är ganska anonyma. De har inte fått samma fokus som hans mest kända tavlor, säger projektledare Cecilia Lindheimer.
– Man kan på flera av hans verk se att han har suttit hemma på Örgården och målat. Jag tror att många besökare som bor här omkring kommer att känna igen sig, fortsätter hon.
Lockade Ellen Key
Landskapsmotiv var i stort sett genomgående i prins Eugens verk. Han var bland annat känd för sina himlar och hur han skildrade olika slags väder.
– Det lokala lantbruket är också ett tema som följs och som kommer att visas i de målningar som ingår i utställningen, säger Lindheimer.
Man kommer även att få bekanta sig med prinsens relation till Verner von Heidenstam och Ellen Key – två kända kulturpersonligheter som också fastnade för den östgötska naturen.
– Det var tack vare en av prins Eugens målningar som lockade Ellen Key att bygga Strand, avslöjar projektledaren.
Nytt för slottet
Sedan 2012 har Vadstena slotts sommarutställningar främst fokuserat på textilier. Att nu kunna visa upp etablerad konst välkomnas.
– Det betyder mycket för slottet att kunna visa nåt nytt. Utställningen kommer att hålla till i den västra vallen, som för det mesta brukar vara stängd, så det är kul att kunna öppna fler delar av slottet, säger Stefanie Svensson på Visit Vadstena.
Mer än tavlor
Utställningen innehåller 35 till 40 målningar. De flesta tavlor lånas in från Waldermars udde i Stockholm, men ett fåtal kommer även från privatpersoner, och någon från Östergötlands museum.
– Prins Eugen skänkte flera tavlor, så det är många runt om i Östergötland som har målningar av honom hemma, säger Cecilia Lindheimer.
Förutom målningar kan besökaren även ta del av gamla brev, fotografier samt föremål som prinsen har designat – allt med en lokal anknytning till Vättern och den västra länsdelen.
Utställningen är ett samarbete mellan Vadstena kommun, Visit Vadstena, Waldemarsudde och Region Östergötland.